Acerola, egy funkcionális szupergyümölcs

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Acerola gyógyhatásai

Az elmúlt időszakban a kutatók és a gyógyszergyárak körében fokozódott az érdeklődés a szuperélelmiszernek tartott acerola iránt. Okkal, hiszen számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mi az acerola?

Az acerola (Malpighia emarginata) egy cserjeszerű fa gyümölcse, amely Közép- és Dél-Amerikában, Mexikóban és a Karib-szigeteken őshonos. Barbadosi cseresznye, nyugat-indiai cseresznye néven is ismert, ám a cseresznyeszerű megjelenése ellenére a citrusfélék családjába tartozik. Egykor csak ezen országok bennszülöttjei fogyasztották, de kiváló táplálkozási profilja és szuperélelmiszer mivolta miatt, ma már az egész világon élvezik. Az acerolafán cseresznyeszerű bogyók nőnek, amelyek a modern és a népi gyógyászatban is használatosak. Ízét általában édesnek, illatosnak és fanyarnak írják le, és nyersen vagy ételekhez hozzáadva fogyasztják. Nagy mennyiségben tartalmazza a következő tápanyagokat: albumin, kalcium, kálium, foszfor, vas, niacin (B-3-vitamin), foszfor, riboflavin (B2-vitamin), tiamin (B1-vitamin). Bővelkedik fitotápanyagokban, például karotinoidokban, fenolokban, flavonoidokban és antocianinokban. Gazdag szénhidrátokban és rostokban, de mindenek előtt kimagasló C-vitamin-tartalma teszi szuperélelmiszerré.

Melyek az acerola bizonyított egészségügyi előnyei?

Az acerola különféle kivonatainak és tisztított fitonutrienseinek antioxidáns aktivitását különböző in vitro vizsgálatok segítségével vizsgálták az elmúlt években. Kiderült, hogy az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásai leginkább a C-vitaminban való gazdagságának köszönhetők. A különböző C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és azok relatív mennyiségének elemzése során az acerola minden mást felülmúlt, különösen biotermesztés esetén. A jelentések szerint a gyümölcsben nagyobb mennyiségű C-vitamin van, mint a narancsban és az eperben. A bogyóról kiderült, hogy ráadásul az A-vitamin igen jelentős forrása is.

A C-vitamin szükséges tápanyag, vízben oldódó vitamin, amely nem raktározódik el a szervezetben, ezért naponta kell pótolni. Erős antioxidáns, segít megelőzni a szabadgyökök okozta károkat és bizonyos betegségeket. A C-vitamin emellett szerepet vállal a kollagén előállításában, védi a nyálkahártyát és megelőzi a skorbutot. Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működésének fenntartásához, és segít a szervezetnek a fertőzések, de még a rák elleni küzdelemben isb. Az acerola C-vitaminja jobban felszívódik az emberi szervezetben, mint a szintetikus aszkorbinsav, ezért az acerola-kiegészítők és koncentrátumok vonzó alternatívát jelentenek a C-vitamin-hiányban szenvedők számára.

Kezeli a cukorbetegséget

A Bioscience, Biotechnology and Biochemistry folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy az acerola cseresznyében található antioxidánsok valóban segíthetnek lassítani a cukor véráramba jutását. Az inzulin és a glükóz szabályozása kulcsfontosságú a cukorbetegek vércukorszint kiugrásainak és csökkenésének megelőzésében.

Rákellenes potenciál

A brazil cseresznye antioxidánsok változatos keverékét tartalmazza, beleértve a karotinoidokat és a bioflavonoidokat, amelyek semlegesítik a szabadgyökök hatásait a szervezetben. A szabad gyökök a sejtanyagcsere melléktermékei, amelyek hatására az egészséges sejtek rákos sejtekké alakulhatnak át, de más súlyos betegségeket is előidézhetnek. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az acerolakivonatok a tüdődaganat bizonyos szakaszaiban akadályozzák a kóros sejtnövekedést.

Öregedésgátló tulajdonságok

Az acerolában található erőteljes antioxidánsok hozzájárulnak a szervezet megtisztításához a veszélyes méreganyagoktól. A benne rejlő karotinoidok segítenek megóvni a szem és a bőr egészségét, míg a bioflavonoidok javítják a kognitív funkciókat és megakadályozzák az életkorral összefüggő egyéb betegségek kialakulását.

Fokozza az immunitást

Azok, akik szeretnének lendületet adni immunrendszerüknek, feltétlenül fogyasszanak acerolát. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelődését, amelyek a szervezet elsődleges védelmi vonalát jelentik az idegen anyagokkal és kórokozókkal szemben. Ezenkívül a szervezet C-vitamint igényel a kollagén előállításához, ami azt jelenti, hogy sérülések után gyorsabban meggyógyul a bőr, ízületek, inak, porcok, és csontok.

Javítja az anyagcserét

Ahhoz, hogy a szervezet normális ütemben működjön, szabályoznia kell az anyagcserét. Az egyik legfontosabb vitamincsoport, amely segít ebben az a B-vitamin család. Ezek a vitaminok, beleértve a niacint, a riboflavint és a folsavat a hormonrendszer építőkövei, mindegyik fellelhető az acerola gyümölcsben.

Javítja a szív egészségét

Gazdag káliumforrásként az acerola a szív egészségét is javíthatja. A kálium értágító, így segít a szív- és érrendszer terhelésének enyhítésében, és csökkenti a vérnyomást. Ily módon megelőzheti a szívrohamot és a szélütést. Emellett az antioxidánsok hozzájárulnak a szív- és érrendszer megvédéséhez azzal is, hogy szabályozzák a koleszterinszintet.

Támogatja az emésztést

Bár az acerola nem tartalmaz annyi rostot, mint sok más gyümölcs, de jelentős mennyiségben van jelen benne. Az élelmi rostok elősegítik a táplálék zökkenőmentes áthaladását a gyomor-bél traktuson, ami enyhíti a székrekedést, puffadást, hasmenést, görcsöket és a súlyosabb problémák, például a gyomorfekély tüneteit. Az acerola helyreállítja a bélműködést azáltal, hogy gondoskodik a felesleges folyadék kiürüléséről. Igazi gyógymód bélinfluenza esetén.

További gyógyhatások

A C-vitamin olyan tápanyag, amely fokozza az elasztin és a kollagén termelődését. Az acerola így nemcsak a striák és a cellulitisz megelőzésében, hanem kezelésében is élen jár. Az acerola A-vitamin- és karotinoidtartalmának köszönhetően segít megőrizni a látás egészségét. A fogyás nagyszerű szövetségese, mivel rostot tartalmaz. Hasznos azoknak, akik intenzív fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Alkalmas a súlyos és hosszú távú betegségekből felépülő emberek számára.

Hogyan fogyasztják?

Minél jobban érik a gyümölcs, annál több C-vitamint veszít el, és az acerola nagyon gyorsan érik. Mivel erősen romlandó és savas, a gyümölcsöt feldolgozás után általában pép vagy gyümölcslé formájában fogyasztják. Kiválóan alkalmas lekvárok, zselék, gyümölcslevek, fagylalt, zselatin, gyümölcslé, üdítőitalok és alkoholos italok készítésére. Csecsemőtáplálékok dúsítására ugyancsak használják. A magjából származó szárított és feldolgozott liszt magas kalóriatartalmú.
Étrend-kiegészítőként leginkább por alakban érhető el.

Vannak mellékhatásai?

Nagyobb adagok fogyasztásakor hasmenés, emésztési görcsök, szédülés vagy ájulás, kipirult bőr, gyakori vizelés, fejfájás, hányinger és hányás fordulhat elő. Ezek a tünetek általában nem igényelnek orvosi ellátást, és viszonylag ritkák. Nagy mennyiségű acerola hosszú időn keresztül vesekőképződést okozhat.

Acerolát a dr. Fachet VItal Defense Plus készítmény is tartalmaz, méghozzá az ideális mennyiségben.

Források:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.50592

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/48/1/48_1_69/_article

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157508000227

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814601001042

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/acerola.html

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf1036596