A rezveratrol csodája: kevés jobb antioxidáns létezik

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Rezveratrol antioxidáns

Vannak előnyei és hátrányai a vörösbor fogyasztásnak az viszont kétségtelenül mellette szól, hogy tele van rezveratrollal. Még szerencse, hogy ez a rendkívül hatékony antioxidáns más élelmiszerekben s megtalálható, így azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik vörösbort még orvosság gyanánt sem vesznek magukhoz. De, miért is kell nekünk a rezveratrol? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Azzal kezdtük, hogy a vörösborban nagy mennyiségben van jelen egy növényi polifenol a rezveratrol. Részben ennek is köszönetik az olaszok, a spanyolok vagy a franciák, hogy náluk jóval kevesebben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, illetve a rákot is jóval nagyobb eséllyel kerülik el. A titok persze nem a bor maga, hanem a kékszőlő, közelebbről annak héja és magja. Tehát, a rezveratrolt ezekből is pótolhatjuk, a pótlásra pedig valójában mindenkinek szüksége van. Van ezzel kapcsolatban még egy jó hírünk: nemcsak a vörösbor, illetve a kékszőlő héja és magja remek forrása ennek az életmentő vegyületnek. Nagy mennyiségben van jelen a fenyőfélékben és a hüvelyesekben, a földimogyoróban, szójababban, áfonyában, valamint a gránátalmában. (1)

Tényleg életmentő a rezveratrol?

Előbb ezt írtuk, és nem akartunk túlozni. A rezveratrol valóban életmentő lehet. Elsősorban a szív védelme terén, hiszen számtalan tanulmány bizonyítja kimagasló szívinfarktus ellenes hatását. Egy több tízezeres német tanulmányból kiderült, hogy akik napi legalább három milligramm rezveratrolt fogyasztanak, azoknál 85 százalékkal alacsonyabb az infarktus előfordulása, mint a hasonló életmódot folytató kontrollcsoportnál. Hasonló eredményre jutott egy széleskörű kanadai tanulmány, amely a rezveratrol hatását vizsgálta a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413130/ Ide kapcsolódik a „Francia paradoxon” kifejezés. Ami arra utal, hogy miközben a franciák rengeteg zsíros és így a szívinfarktus kockázatát növelő ételt esznek, náluk az egyik legkisebb a szívmegállások száma. És ez pontosan a rezveratrolnak, közelebbről a magas vörösborfogyasztásnak köszönhető. (2)

Hogyan működik?

Létezik egy SIRT 1 elnevezésű „szuper” gén, ami tulajdonképpen meghatározza, hogy jól működik-e a szervezetünk. Befolyásolja a többi között az erek állapotát. A rezveratrolról kiderült, hogy képes ezt a gént aktiválni, és így számos elváltozás megelőzésére, kezelésére alkalmas lehet. És nemcsak erre, a SIRT 1 génnek ugyanis megkerülhetetlen szerepe van az öregedés lassításában is. (3)

Rezveratrol hatása

Szó volt már arról, hogy aktiválja a SIRT 1 gént és ezen keresztül lassítja az öregedést, segít megőrizni és visszaszerezni a keringési rendszer egészségét. De, ez nem minden. A rezveratrol egy kiemelkedően hatékony antioxidáns annak minden előnyével. Ha az antioxidánsokról beszélünk a legfontosabb a szabad gyök elleni hatásuk. Szabad gyökök az anyagcsere során folyamatosan termelődnek a szervezetünkben és bizonyos mennyiségben szükségünk is van rájuk. Baj akkor lehet, amikor a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód vagy a stressz és más lelki problémák miatt túlszaporodnak. Ennek következményeként jelentősen megnő a szív- és érrendszeri, gyulladásos, valamint a daganatos és degeneratív betegségek kockázata, károsodik a sejtek DNS, gyorsul az öregedés, a haj és bőr állapota jelentősen romlik.
Az antioxidánsok képesek a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal a felsorolt betegségek megelőzésében és megszüntetésében nagy segítségünkre lehetnek. Különösen igaz ez a rezveratrolra, mely egyike a legerősebb természetes antioxidáns vegyületeknek. A rezveratrol ápolja és feszesíti a bőrt, gyorsítja a sebgyógyulást és segít megelőzni a fogszuvasodást.

Rák elleni védelem

Legalább három oka van annak, hogy a rezveratrol a rák ellen is hatásos lehet. Az egyik a már említett antioxidáns hatása. A másik, hogy akadályozza a daganatsejteket a glükóz felvételében, így ezek nem jutnak megfelelő mennyiségű energiához.
A harmadik ok a rezveratrol bélflóra támogató képességére vezethet vissza. Mivel támogatja a probiotikus Gram-negatív sejtfalú Bacteroidetes, valamint a Lactobacillus, Bifido és Akkermansia baktériumok szaporodását, ezzel segít fenntartani az immunrendszer erejét közvetlenül befolyásoló bélflóra egyensúlyát. Az immunsejtek 80 százaléka a bélflórának is helyet adó vastagbélben található ezért van kapcsolat a probiotikus baktériumok és a szervezet védekezőképessége között. A rezveratrol különösen a melanoma, az emésztőrendszeri- és a tüdőrák esetén tehet jó szolgálatot, de kiegészítőként más ráktípusok kezelésében is használható. A kutatások azt sugallják, hogy hatékonyan fejtheti ki daganatellenes hatását különböző kemoterápiás szerekkel és célzott terápiákkal együtt. A karcinogenezis megelőzésének képessége magában foglalja az oxidatív stressz, a gyulladás és a rákos sejtek osztódásának gátlását, valamint a szigorúan szabályozott sejthalál mechanizmusok aktiválását (4)

Segíthet lefogyni

Egérkísérletekből kiderült, hogy elhízás-ellenes hatást fejt ki, mivel javítja a zsírraktározást és az anyagcserét. Az eredmények azt mutatják, hogy a rezveratrol (200 mg/kg/nap) jelentősen csökkenti a test és a zsigeri zsírok súlyát, valamint a vércukor- és lipidszinteket egerekben azáltal, hogy többek között növeli a Bacteroidetes-Firmicutes, a Lactobacillus és a Bifidobacterium arányát a bélflórában, illetve jelentősen gátolja az Enterococcus faecalis szaporodását. (5) A bélflórára gyakorolt pozitív hatására vezethető vissza szív- és érrendszervédő tulajdonsága is. (6)

Rezveratrolt a dr. Fachet VItal Defense Plus és https://drfachetgyogygomba.hu/termek/fachet-vital-defense-basic/ készítmény is tartalmaz, méghozzá az ideális mennyiségben.

(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009912096001555?via%3Dihub

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768013/

(3) https://www.intechopen.com/chapters/62084

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751192/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24722352/

(6) https://academic.oup.com/advances/article/8/6/839/4772202