Cukorbetegség kezelésére gyógygomba

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Cukorbetegség és gyógygombák

Világszerte több száz millió embert érint az úgynevezett 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, ami gyógyszerekkel, illetve diétával karbantartható. A kellemetlen tünetek azonban jórészt megmaradnak, ezek enyhítésében, illetve akár megszüntetésében segíthetnek a gyógygomba készítmények. Sőt, egyes gyógygombák a betegségek közvetlen kezelésében is jó szolgálatot tehetnek. Nagyjából félmilliárd ember szenved a cukorbetegség valamelyik fajtájától, a szövődményeik okozta halálesetek száma meghaladja az évi ötmilliót. A leggyakoribb következmények a magas vérnyomás, a stroke, az infarktus, az impotencia, a vakság, a végtagamputációk (diabéteszláb) és a veseelégtelenség, amelyek mindegyike közvetlenül veszélyezteti az életet. Mondhatjuk világjárványnak is, bár természetesen nem vírus áll a hátterében, de az egészségügyi következményei miatt nem túlzó a hasonlat.

1-es vagy 2-es cukorbetegség

Valójában a cukorbetegség két különböző betegség. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetekben található béta-sejtek nem termelnek elegendő inzulint. Ennek következtében a cukor nem tud megfelelő mennyiségben a vérből a sejtekbe jutni. A sejtek energiaellátása emiatt lecsökken, miközben a vérben megnő a cukor mennyisége. Ha nem kezelik, a vércukorszint akár annyira megemelkedhet, hogy a beteg kómába kerül.
Kevésbé veszélyes, de ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a 2-es típusúcukorbetegséget, ami jellemzően az idősebbek betegsége. Ilyenkor a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, viszont az inzulinrezisztencia miatt, mégis elégtelen a sejtek glükózfelvétele. A vércukorszint ebben az esetben is megemelkedik, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők hajlamossá válnak a hízásra, immunrendszerük kevésbé hatékony, látásuk gyengül. A cukorbetegség következményeként kialakulhat a diabétesz láb, ami azt jelenti, hogy az elégtelen sebgyógyulási hajlandóság és az ezzel társuló szöveti elhalás a lábak elvesztéséhez, kényszerű amputációjához vezethet.

Cukorbetegség gyógyítása

Szerencsére ma már a cukorbetegség jól karbantartható, ami azt jelenti, hogy gyógyszerekkel a tünetek kezelhetők, a következményes betegségek jó eséllyel kivédhetők, ám magát a betegséget a modern orvostudomány nem képes gyógyítani. Utóbbi megállapítás az 1-es és a 2-es cukorbetegségre egyaránt igaz.

Vércukorszint beállítása gyógyszerekkel

Ahhoz, hogy a cukorbetegek vércukorszintje a normális tartományban maradjon számos orvosi megoldás áll rendelkezésre. Ha a cukorbetegség hátterében a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése áll, akkor olyan gyógyszert írnak fel, ami fokozza az inzulintermelést. Az inzulin felvétel zavarára is vannak jól működő gyógyszerek, ahogyan a cukor felszívódását is hatékonyan lehet szabályozni különböző szerekkel. Az elsődleges cél, tehát a vércukorszint csökkentése ésmegfelelő szinten való tartása, amit az inzulin pótlásával (injekciózás) vagy az inzulinrezisztencia ellensúlyozásával lehet elérni.  Ami a gyógyszeres kezezések mellékhatását illeti, a hosszan tartó használat miatt az erek állapota romolhat, valamint az anyagcsere folyamatok is sérülhetnek.

Gyógyszerek kiváltása

Rendkívül fontos, hogy a cukorbetegségre felírt gyógyszereket önkényesen ne hagyjuk el, ne cseréljük le ezeket másra. Ha a természetes megoldások mellett döntünk, erről mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, hiszen a táplálékkiegészítők szedése miatt a gyógyszerek adagolásán változtatni kell.

Természetes megoldás a gyógygomba

Mondhatnánk a cukorbetegség vonatkozásában is, hogy nincsen új a nap alatt, eleink szinte minden bajra megtalálták már az orvosságot. A több ezer éves kínai orvoslás a cukorbetegség kezelésére három gyógygombát alkalmaz. Ezek a Ganoderma Lucidum (reishi, pecsétviaszgomba) a Shiitake és a Cordyceps Sinensis (hernyógomba). Az ősi tapasztalatokat a modern kutatások is alátámasztják, számos tanulmány mutatta ki ezeknek a gyógygombáknak a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását. Mint a legtöbb egészségvédő tulajdonságuk, a diabétesszel kapcsolatosak is a gombák poliszacharidjainak köszönhetők.

Mik azok a poliszacharidok?

A poliszacharidok valójában vízben nem oldódó szénhidrátok, amelyek több mint tíz monoszacharidból állnak. Ebbe a csoportba tartoznak a keményítők, a cellulóz, a heparin. Rengeteg poliszacharid létezik, minket azonban most csak a gombákban lévők érdekelnek. Ezek közös jellemzője, hogy nagyszerű immunerősítők, javítják és modulálják az immunrendszer működését. És e mellett a cukorbetegség kezelésében is szerepet kaphatnak.

Hernyógomba és cukorbetegség

Ahhoz, hogy a máj a tárolt glikogént visszaalakítsa glükózzá, enzimekre van szükség, ezt a folyamatot is támogatja a hernyógomba. A glükóz előállítása akkor történik, ha leesik a vércukorszint. De, a hernyógomba akkor a leghatékonyabb, ha a cukor lebontását kell fokoznunk. Tehát, amikor megnő a vércukorszint, az inzulin termelődését fokozó hernyógomba hatóanyagai hozzájárulnak ahhoz, hogy fokozatosan helyreálljon az egyensúly. Különösen ajánlott a lelki eredetű cukorbetegség megelőzésére, mivel kiváló antidepresszáns. Egy ázsiai kutatás szerint elsősorban a hernyógomba fermentált készítményei rendelkeznek antidiabetikus tulajdonságokkal, fogyasztásuk javasolt azoknak, akik fokozottan kitettek diabetes mellitus kockázatának. (1)

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

Ha étrendünk részévét tesszük a pecsétviaszgombát, vagy pecsétviaszgomba-kivonatot fogyasztunk, azzal elejét vehetjük az emelkedett éhgyomi vércukorszintnek. Utóbbi azért is indokolt, mert a gomba egyébként nehezen emészthető. A pecsétviaszgomba akadályozza, de legalábbis lassítja a glükóz képződését, illetve növeli az inzulintermelést és hozzájárulhat a glükóz intolerancia enyhítéséhez. Utóbbi hatásának hála, elejét veheti a cukorbetegség megjelenéséhek. A diabétesz szövődményei közül a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát csökkenti.
Egy tajvani tanulmány szerint a pecsétviaszgomba alkalmas lehet a cukorbetegség kiegészítő kezelésére, mivel a benne lévő poliszacharidok, proteoglikánok, fehérjék és triterpenoidok hipoglikémiás hatást mutatnak. Poliszacharidjai növelik a plazma inzulinszintjét és csökkentik a plazmacukorszintet. A gomba hatóanyagai képesek voltak elnyomni az étkezés utáni hiperglikémiát és szignifikánsan növelték az inzulin ellenanyag jelenlétét cukorbeteg egerekben.

Shiitake gomba (Lentinula edodes)

Kezdjük az egyik legnépszerűbb és egyben legismertebb gyógygombával a shiitake-vel. Nagyszerűségét a benne található lentinánnak (egy béta-glükán) köszönhető, ez a vegyület az egyik legjobb immunerősítő. Számunkra ezúttal azonban a vércukorszintre gyakorolt hatásai a lényegesek. A lentinán serkenti az inzulin termelődését, szabályozza az étkezés utáni vércukorszintet, lassítja és fokozatossá teszi a cukrok felszívódását. Ezeket a kedvező élettani hatásokat a shiitake gomba további összetevői még inkább kidomborítják, ezért a gomba fogyasztása – természetesen a kezelőorvossal egyeztetve – kifejezetten hasznos lehet a cukorbetegek számára. A gomba ráadásul a cukorbetegség elkerülésében is segíthet, valamint csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét. Egy indonéz kutatás kimutatta, hogy a Shiitake gomba β-glükán kivonata 50 mg/kgbb dózisban csökkentheti a vércukorszintet egerekben.

Kínai hernyógombát, mandulagombát és shiitake gombát a dr. Fachet VItal Defense Plus és a Vital Defense Basic készítmények is tartalmaznak méghozzá az ideális mennyiségben. Az alapanyag a Fachet professzor által meghatározott termőterületről származik, ami garanciát jelent a legjobb minőségre és a leggazdagabb hatóanyag-tartalomra.

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17080547/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25790910/

3. https://aip.scitation.org/doi/pdf/10.1063/1.5115723