Shiitake gomba rák ellen: ezért segíthet a gyógygomba

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Rák ellen shiitake gomba

Egyike a legnépszerűbb gyógygombáknak a shiitake és ez többek között azért van így, mert az évezredes tapasztalatok alapján sokan bíznak abban, hogy segítségünkre lehet a rák ellen. Számos tudományos kutatás foglalkozott már ezzel a tulajdonságával, amit elsősorban a benne lévő lentinának tulajdonítanak. Ezt a poliszacharidot Japánban és más távol-keleti országokban gyógyszerként használják a rákterápiák során.

Kezdjük is a lentinánnal a shiitake gomba rákellenes hatásainak tárgyalását, és egyúttal szélesítsük is ki a jótékony egészségvédő képességét, hiszen a lentinán a rosszindulatú daganatok mellett egy sor más betegség esetén is jó szolgálatot tehet.

De, mi is az a lentinán?

A lentinán, a shiitake sejtfalából kivont poliszacharid, amelyről azt tartják, hogy segíthet meghosszabbítani bizonyos rákos betegek túlélésének idejét, amennyiben a kemoterápiával együtt alkalmazzák.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a lentinán rendkívül hatékony az immunrendszer modulálásában. Ráveszi szervezetünk védekező mechanizmusát arra, hogy még nagyobb erővel lépjen fel a daganatos sejtek és ezzel maga a rák ellen. Ennek eredménye a tumornövekedés lassulása.
Jótékony tulajdonságait elsősorban annak köszönheti, hogy a természetben fellelhető egyik, ha nem a legerősebb antioxidáns.

Miért fontos az antioxidáns hatás

Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, ez teljesen normális. Bajt csak akkor okoznak, ha túl sok lesz belőlük. A szabad gyökök túltermelődését a következők válthatják ki:

  • Stressz
  • Mozgásszegény életmód
  • Egészségtelen táplálkozás
  • Krónikus betegségek
  • Immungyengeség

A felhalmozódó szabad gyökök akadályozzák a szervezet normális működését, ennek következményeként nagyobb eséllyel alakulnak ki makacs gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek. Továbbá növelik a daganatok kialakulásának kockázatát és gyorsítják az öregedést utóbbi a bőrön látszik meg először.
És ne feledkezzünk meg az immunrendszer állapotáról sem, hiszen az elszaporodó szabad gyökök állandó támadása védekezőképességünket is gyengíti. A vírusok, káros baktériumok és gombák így könnyebben okoznak károkat.
A shiitake gomba ezért használható sikerrel nemcsak a rák ellen, hanem a többi között a megfázás és az influenza megelőzésére, valamint gyógyítására. Egyediségét mutatja, hogy az antibiotikum rezisztens Staphylococcus aureus baktérium ellen is sikerrel alkalmazható, de olyan nehezen legyőzhető vírusok ellen is hatékony lehet, mint a HPV és a HIV.

Fachet professzor és a lentinán

Itt érdemes megemlíteni, hogy a lentinán gyógyszerré minősítésében dr. Fachet József professzornak elévülhetetlen érdemei voltak. A tudós a poliszacharidokat kutatta, így a shiitake gomba is látókörébe került. Együtt működött a japán Goro Chihara professzorral, aki hivatalosan felkérte a lentinán bevizsgálására. Európában elsőként dr. Fachet József ismerte fel fantasztikus gyógyhatásait és ezeknek a kutatásoknak is köszönhető, hogy a lentinánt Japánban gyógyszerré minősítették.

Rák ellen shiitake

A fentiekből kiderülhet, hogy a shiitake gomba rákellene képességét jó részt a lentinánnak köszönheti. Vannak benne azonban más összetevők is, amelyek segíthetnek legyőzni a halálos kort. Elsősorban a poliszacharidokra gondolunk (a lentinán is az), amelyek idális összetételben és arányban találhatóak meg benne.
A shiitake gomba több irányból fejti ki rákellenes hatását, ezek a következők:

  • Akadályozza, illetve lassítja a rákos sejtek osztódását.
  • Aktiválja az ölősejteket, amelyek elpusztítják a rákos sejteket.
  • T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát.
  • Apoptózist, azaz természetes sejthalált idéz elő a rákos sejtekben.

Különösen hatékony lehet a shiitake gomba a hasnyálmirigyrák, a májrák, a vastagbélrák, a végbélrák, az emlőrák, a méhnyakrák és a tüdőrák alternatív kezelésében.
A Japán Nemzeti Rákkutató Központ felmérése szerint vizsgálat a shiitake gombából kivont a lentinán a gyomorrák, illetve a kolorektális daganatok kezeléséhez járulhat hozzá. Továbbá kimutatták, hogy az áttétek megjelenését is akadályozhatja. (1)
A Saitama Cancer Center vizsgálata pedig arra jutott, hogy a lentinán javította a kemoterápia hatását prosztatarákos betegeknél. (2)
A Szingapúri Nemzeti Egyetem állatkísérlete arra jutott, hogy a lentinán orális adagolásával lassabban alakul ki a vastagbélrák. (3)
Egy japán vizsgálatban 29 hasnyálmirigy rákos betegnek adtak lentinánt, majd 3 éven át kapcsolatban maradtak a páciensekkel. Megállapították, hogy a diszpergált lentinán biztonságosnak és hatékonynak bizonyult a túlélés és életminőség javítása szempontjából.
12 tanulmány eredményeit elemezve egy kínai tudományos felmérés leírja, hogy a tüdőrák gyógyítására adott kemoterápia a lentinánnal kiegészülve még jobb eredményt érhet el. A lentinán a immunrendszerre hat, és javítja a tüdőrákos betegek életminőségét. (5)

Shiitake gombát a dr. Fachet Vital Defense Basic készítmény is tartalmaz méghozzá az ideális mennyiségben. Az alapanyag a Fachet professzor által meghatározott termőterületről származik, ami garanciát jelent a legjobb minőségre és a leggazdagabb hatóanyag-tartalomra. A cikkben hivatkozott egészségügyi előnyök a shiitake gombára és a belőle kivont lentitnára vonatkoznak!

Forrás:

(1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319150
(2). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8128920
(3). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12470439/
(4). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19453066/
(5.) https://www.scmp.com/lifestyle/health-wellness/article/3135636/eating-two-mushrooms-day-could-lower-cancer-risk-45-cent?module=perpetual_scroll_0&pgtype=article&campaign=3135636

A cikkben olvasható állítások nem vonatkoznak közvetlenül a honlapon szereplő termékeinkre