Rák ellen segíthet a gombafogyasztás – Megelőzésre is

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Rák ellen megelőzésre kiváló a gomba

A Penn State College of Medicine kutatása szerint minél több gombát fogyasztunk, annál kisebb lesz a rák kialakulásának esélye. Több, mint 19 500 rákos beteg adatait elemezték és megállapították, hogy a többi között a shiitake és a bokrosgomba, de akár még az étkezési gombák is akadályozhatják a rosszindulatú daganatok megjelenését. Azaz, úgy is harcolnak a rák ellen, hogy segítik a megelőzést, aminél nincsen hatékonyabb módszer!

Szinte minden ehető gombára igaz, hogy valóságos tárházai a vitaminoknak, fehérjéknek és antioxidánsoknak. Csupa olyan tápanyagnak és más vegyületnek, amelyek támogatják szervezetünk helyes működését és segítenek megvédeni a betegségektől, beleértve a rákot is. Erre a megállapításra jutottak a Penn State College of Medicine kutatói miután tudományos alapossággal áttekintettek és értékeltek tizenhét, a rákkal kapcsolatos tanulmányt. Az 1966 és 2020 között publikált kutatási eredmények több mint 19 500 rákos beteg adatait tartalmazták, ezeket elemezve a kutatók feltárták a gombafogyasztás és az alacsonyabb rákkockázat közötti kapcsolatot. (1)

Egy különleges összetevő a kulcs

Kimutatták, hogy a legtöbb gomba nagyobb mennyiségű és rendszeres fogyasztásával csökkenthető a rosszindulatú daganatok megjelenésének esélye. Ebben a szintén rák ellen hatékony glutation mellett az ergotionin nevű aminosavnak van jelentős szerepe, amit a természetben a gombák termelnek a legnagyobb mennyiségben. Közülük is kiemelkedik a shiitake és a bokrosgomba, valamint a király laskagomba, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb ergotionint.

Rák ellen gomba: miért fontos az ergotionin?

Ez egy rendkívül hatékony antioxidáns aminosav, fantasztikus tulajdonsága, hogy pontosan azokban a szövetekben raktározódik, amelyek a leginkább kitettek a káros oxidatív stressznek. Valójában a túltermelődő szabad gyökök hatására kialakuló oxidatív stressz jelentős mértékben okolható a szív- és érrendszeri betegségekért, a gyorsuló öregedésért, a demenciáért és nem utolsó sorban a rákért.
Antioxidánsként az ergotionin képes elpusztítani a szabad gyököket, ráadásul ezt a szervezet egészében teszi annak köszönhetően, hogy könnyen bejut a vörösvérsejtekbe, így gyorsan szétterjed a testünk minden részében. Ahogyan imént már említettük, felhalmozódik a ráknak leginkább kitett szövetekben és hatását helyben fejti ki. Ez pedig kiegészül azzal, hogy a gombákban lévő más antioxidánsok, elsősorban a poliszacharidok mint amilyen a béta-glükán erőteljesen fokozza a tumorválaszt és az immunitást.(2)

45 százalékkal csökkenhet a rák kockázata

A Penn State College of Medicine munkatársai a tanulmányok alapján egyértelműen kijelentették, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak gombát védettebbek a rák ellen. Ehhez nagyjából 18 gramm gombát kell enni, ezzel 45 százalékkal csökkenhet a rák kockázata azokhoz képest, akik nem esznek ennyi gombát. Természetesen ez a nyers gombákra vonatkozik, a kivonatok esetében jóval kisebb mennyiség is elegendő.

Mi akkor a teendő?

A rák esetében fokozottan igaz, hogy jobb félni, mint megijedni. Azzal ehetünk a legtöbbet a rák ellen, ha igyekszünk elkerülni. Sokat segít ebben a minél kevesebb stressz, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a gombák fogyasztása. Ha tehetjük, tegyük napi étrendünk részévé a gombák fogyasztását, amennyiben erre nincs lehetőségünk – mert nehezen férünk hozzá friss áruhoz vagy egyszerűen nem szeretjük az ízüket – a gombakivonatok szedésével ugyanilyen jó hatást érhetünk el.

Források:

A cikkben olvasható állítások nem vonatkoznak közvetlenül a honlapon szereplő termékeinkre