Rossz a gyomra? Ez a gyógygomba segít helyreállítani a bélflórát

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Gyógygomba és bélflóra: mi az összefüggés?

Azt szokták mondani, hogy napi egy alma az orvost távol tartja, de ez a gyógygomba esetében még inkább igaz. Számtalan jótékony hatása van a különböző gyógygombáknak, most arról lesz szó, hogy javítják az immunrendszer és az emésztés működése szempontjából kitüntetett figyelmet kapó bélflóra összetételét.

Mielőtt elárulnánk, hogy melyik gyógygomba fogyasztásával tehetünk a legjobbat a bélflóránknak vegyük át röviden, miért is annyira fontos ez egészségünk szempontjából.
Az átlagosan mintegy 2 kilót nyomó bélflóra nem más, mint mikróbák közössége, valójában jótékony és káros vírusok és gombák, de leginkább baktériumok alkotják. Akkor működik jól, ha a probiotikus baktériumok döntő többségbe kerülnek.

Mit csinál a bélflóra?

Pontosabban nem a bélflóra, hanem a benne lévő probiotikus baktériumok azok, amik nélkül szervezetünk nem működhet megfelelően.
Ezek a jótékony mikroorganizmusok a többi között közreműködnek a K-vitamin, a B7- és a B12-vitamin előállításában, valamint vajsavat is termelnek, ami hozzájárul a bélrendszer egészséges fiziológiai működéséhez. A bélflóra probiotikus baktériumai támogatják a tápanyagok felszívódását, csökkentik a vércukor- és a koleszterinszintet, javítják az emésztést.
Még lényegesebb, hogy a bélflóra követlenül befolyásolja az immunendszer állapotát. A probiotikus mikroorganizmusok és a nyirokrendszer információcseréje ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer  az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben helyezkedik el -, képes legyen legyőzni a szervezetbe jutó kórokozókat.
Ezen kívül, a bélflóra segít megelőzni az emésztőszervi gyulladásokat, a vastagbélrákot, valamint fenntartja a bélnyálkahártya egészségét azáltal is, hogy a nyálkahártyán megtapadó jótékony baktériumok egyszerűen nem adnak helyet a káros mikroorganizmusoknak.

Így lesz egészséges a bélflóra

A lényeg az, hogy döntő többségbe kerüljenek a probiotikus baktériumok. Ehhez pedig az kell, hogy el tudjanak szaporodni. A probitikus baktériumok elsősorban prebiotikus rostokkal táplálkoznak – ezeket a szervezet egyébként nem tudja megemészteni – így, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk ezekből, a jótékony mikroorganizmusok gyorsabban teret nyernek. Ez az oka annak, hogy a gyógygombák hasznosak a bélflóra számára, hiszen bővelkednek prebiotikus rostokba. Ilyenek a pektin, az inulin, a béta-glükán, a cellulóz és a tejben lévő laktulóz.

De melyik gyógygomba a legjobb?

Erről megoszlanak a vélemények, valójában a shiitake, a bokrosgomba vagy a kínai hernyógomba is segíthet, a University of the Pacific School of Dentistry tanulmánya (1) szerint viszont a pecsétviaszgomba mindegyiknél hatékonyabb a bélflóra egészségének megőrzésében és visszaszerzésében.

A pecsétviaszgomba visszafordíthatja az elhízás tüneteit

A San Francisco-i egyetem kutatói azt állítják, hogy a bélflóra összetételének javításával a pecsétviaszgomba megelőzi és visszafordítja egereknél az elhízással járó káros következményeket, köztük az inzulinrezisztenciát.
„A magas zsírtartalmú diétán tartott egerek akár 25 százalékkal többet híztak, mint az azonos diétán tartott egerek, amik pecsétviaszgomba-kivonatot kaptak” – mondta David Ojcius. A kutatásban résztvevő mikrobiológus szerint a pecsétviaszgomba akadályozta a zsírszövet kialakulását, a bélgyulladást és a káros baktériumok felhalmozódását a véráramban – ezek mind az elhízás tünetei egereknél és embereknél egyaránt.

Megnő a jótékony baktériumok aránya

Ojcius azt mondja, hogy a firmicutáknak és a bakteroiditáknak az aránya határozza meg a bélflóra egészségét, a pecsétviaszgomba poliszacharidjai pedig előnyösen változtatja meg ezeknek a baktériumoknak az arányát. A kutatás eredménye arra utal, hogy a gyógygomba elősegítheti a gyomor egészségét azoknál az embereknél, akiknél már jelentkeztek az elhízás káros egészségügyi tünetei. Az egészséges bélflóra megakadályozza az anyagcsere-betegségeket, ezt erősíti a felismerés, hogy a pecsétviaszgombát fogyasztó egerek székletének átültetése is elegendő volt ahhoz, hogy csökkenjen az elhízott egerek testsúlya.
Ojcius szerint a testmozgás, a megfelelő étrend és a genetika szintén erősítheti a bélflórát.

(1) https://www.pbs.org/newshour/science/reishi-mushroom-can-alter-gut-bacteria-better