Kemoterápia: mit kell tudni róla?

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Kemoterápia: minden, amit tudni érdemes

Ha nagyon egyszerűen akarnánk megfogalmazni a kemoterápia lényegét azt mondanánk, hogy a kezelés során valójában sejtmérgekkel bombázzák a szervezetet igyekezve lokalizálni  a hatást. Elsősorban akkor hatékony, ha időben elkezdik és több rákellenes szert kombinálnak. Ezekről, és a szinte elkerülhetetlen mellékhatásokról esik szó a cikkünkben.

Ha meghalljuk a kemoterápia szót azonnal megijedünk, hiszen ez azt jelenti, hogy valamilyen rákos megbetegedéssel állunk szemben. Érthető ez a reakció, a rosszindulatú daganatok gyógyítása ugyanis még mindig kétséges. Sok függ a rák típusától, elhelyezkedésétől, de leginkább a felismerés idejétől. A korai diagnózis esetén ez a rettegett betegségcsoport is jó eséllyel gyógyítható és ebben a kemoterápiának is fontos szerepet szánnak az orvosok.

A rákos sejtek gyengébbek – Ez a kemoterápia hatásmechanizmusa

Valójában a kemoterápia egy egyszerű felismerésen alapul, mégpedig azon, hogy a DNS hibás, rákos sejtek kevésbé életképesek.
Amikor kemoterápiát alkalmaznak sejtmérget, citosztatikumot adnak a betegnek az orvosok. Ezek a gyógyszerek megölik a ráksejteket, vagy legalábbis akadályozzák a szaporodásukat. Az elv egyszerű: a beadott sejtméreg nagyobb pusztítást visz végbe ezekben a gyorsan szaporodó, burjánzó sejtekben, nagyobb arányban öli meg őket, mint az egészséges sejteket. Ebből azonban az is következik, hogy a kemoterápiás szerek nem irányíthatók, nem képesek különbséget tenni, hatásuk egyetemleges. Egyszóval, mindent tönkretesznek, ami az útjukba kerül.
A gyakorlatban szerencsére sokkal árnyaltabb a kép. Ahogyan már említettük, a sejtméreg hatékonyabb a kevésbé ellenálló és burjánzó rákos sejtekkel szemben. Ezért van az, hogy bár minden sejttel szemben fellépnek, a citosztatikumok jóval kevesebb ép sejtet ölnek meg. Közülük azok vannak igazán veszélyben, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyorsan osztódnak.
Ugyanakkor a modern kemoterápia nemcsak a sejtek megmérgezését jelenti. A gyógyszerek rendelkeznek immunmoduláló hatással. Javítják az immunrendszer azon képességét, hogy legyőzze a rákos sejteket.

Általában a kemoterápia nem kizárólagos kezelés

Hogy mikor van szükség kemoterápiára, azt a kezelőorvosok döntik el, ám az esetek jelentős részében előírják. Egyes ráktípusok – elsősorban a vérképzést érintő rákok – pusztán a citosztatikumok alkalmazásával gyógyíthatók, gyakoribb viszont az, hogy a kemoterápia mellett más kezelésekre is szükség van.
Sokszor azért kell végigcsinálni, hogy a daganat operálható legyen – zsugorodjon – vagy hatékonyabb legyen a sugarazás. Ilyenkor a kemoterápia kiegészítő kezelés.
Szintén segíthet az áttétek képződésének megelőzésében, lassításában és a rák miatt jelentkező panaszok, így a fájdalom vagy a nyomásérzet enyhítésében.
Összefoglalva a következőkre alkalmas a kemoterápia:

  • Csökkenti a daganat mértét a sugárterápia vagy műtét előtt.
  • Akadályozza az áttétek képződését, a rákos sejtek elterjedését.
  • Megsemmisíti a megmaradt rákos sejteket a műtét vagy sugárterápia után.
  • Más terápiák erősítőjeként hatékonyabbá teszi a biológiai- vagy sugárkezelést.

Intravénásan vagy szájon át adott kemoterápia

A kemoterápiás szereket többféle módon juttathatják a szervezetbe és ez attól függ, milyen gyógyszert és milyen rákra használnak. Ennek megfelelően a citosztatikum lehet kapszula, tabletta vagy folyadék, amiket szájon át kell bevenni. De lehet intravénás vagy a bőr alá, esetleg az izomba injekciózható. Az infúzión keresztül a gyógyszer közvetlenül bejuttatható az érintett szerve vagy a gerincbe.

Komplex megoldásban gondolkodnak

Szerencsére folyamatosan bővül a kemoterápiás szerek száma, így egyre célzottabb lehet a kúra. További előnye ezeknek a modern gyógyszereknek, hogy kombinálhatók, azaz egy kezelés során több készítmény is használható, amelyek erősítik egymás hatását. Ettől függetlenül jó tudni, hogy a kemoterápia hatása nem azonnali, hanem a kezelést követően hetekben jelentkezik. Nem szabad tehát elkeseredni akkor, ha a panaszok nem enyhülnek rögtön és a rákos daganat változása sem látványos.

Kemoterápia kórházban vagy otthon

Sokan azt gondolják, hogy a kemoterápiás kezelés kórházi befekvést igényel. Kétségtelen, hogy vannak ilyen esetek, de nem ez a jellemző. Még az intravénás kemoterápiát is inkább járóbeteg ellátásban végzik, tehát a beteg bemegy a kórházba vagy a szakrendelőbe, majd néhány óra múlva hazamehet. Ugyanígy a beteg otthonában is elvégezhető a kezelés.

Milyen gyakran kell alkalmazni a kemoterápiát?

Ez is sok mindentől függ, leginkább a rák típusától, az állapot súlyosságától és az alkalmazott kemoterápiás szertől. Elképzelhető, hogy több napon át minden nap vállalni kell a kemoterápiát, de lehet heti vagy havi kúra is.

Miért jelentkeznek mellékhatások?

Azt mondtuk, hogy egyre célzottabb a kezelés, de ettől függetlenül a beadott sejtméreg valamilyen mértékben az egész testben kifejti a hatását. Jobban megviseli a gyorsan növekvő egészséges sejteket, amelyek elsősorban a bőrben, a hajhagymákban, a belekben és a csontvelőben összpontosulnak. Emiatt ezeken a területeken, illetve az érintett szervekben alakulnak ki a kemoterápia következtében mellékhatások.
A leggyakoribb panaszok a hajhullás, a bőrgyulladás, az emésztőrendszeri zavarok, így a hányinger, hányás és a hasmenés, valamint az erőteljes súlyvesztés.

Immunterápia és immunerősítés

Egyre nagyobb teret nyert a rákgyógyításban az immunterápia, ami arra a felismerésre épül, hogy a szervezetben folyamatosan termelődő rákos sejteket az immunrendszer normál esetben képes kiiktatni. Akkor van baj, ha az immunrendszer legyengül és nem képes felvenni a harcot a daganat ellen, vagy amikor a daganatsejtek el tudnak rejtőzni az immunrendszer elől. Utóbbi tulajdonképpen a betegség kialakulásának közvetett oka. Az immunonkológiai szerek egyfelől aktiválják a megfelelő immunválaszt másrészt kiiktatják azokat a gátló receptorokat, amik miatt az immunsejtek nem veszik észre a rákos sejteket. Ma már elfogadott, hogy a kemoterápiát és az immunterápiát összehangoltan alkalmazzák, azonban egyelőre nem minden ráktípusra létezik ez a megoldás.

Azért lényeges a kemoterápia előtt és után az immunerősítés, mert a rákos sejtek elleni harc mellett a káros mellékhatásokat is enyhíti. Kisebb az esélye a gyulladások megjelenésének, az emésztőrendszert sem viseli meg annyira a kezelés. Ne feledjük, hogy az immunsejtek 70-80 százaléka a vastagbélben található, tehát az emésztőrendszer állapotát közvetlenül befolyásolja az immunrendszer legyengülése.

Tanácsok immunerősítésre

Tulajdonképpen minden megoldás jó lehet, ami felerősíti a szervezet ellenállóképeségét. Ha az immunrendszer képes felismerni a rákos sejteket és a természetes ölősejtek száma is megfelelő, máris nagy lépést tettünk a gyógyulás felé. Azok az immunerősítő módszerek a leghatékonyabbak, amelyek az előbbi feltételeknek is megfelelnek. Ezért lehet jó választ választás egyes adaptív gyógygombák alkalmazása, ahogyan a bélflóra helyreállítása, erősítése is kulcsszerepet kap a kemoterápia kiegészítőjeként.