Kemoterápia és immunerősítés: együtt hatékonyabbak lehetnek

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Kemoterápia és immunerősítés: a nyerő páros

Általában a laikusok azt gondolják, hogy a kemoterápia és az immunerősítés nem fér meg egymás mellett. Holott ez, legalábbis bizonyos ráktípusoknál, biztosan nincs így. Erről szól az immunonkológia, ami sikeresen ötvözi a kemoterápiát és az immunterápiát.

Normális esetben, azaz, ha a szervezetünk védekezőmechanizmusai megfelelően működnek, az immunrendszerünk képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket. Ez egy szó szerint mindennapos „művelet”, hiszen minden emberben folyamatosan termelődnek rákos sejtek. Baj akkor van, amikor ezeket az immunrendszer nem veszi észre, és így elszaporodnak. Az immunonkológiai szerek valójában azokat a gátló receptorokat inaktiválják, amelyek segítségével a rákos sejtek láthatatlanok maradnak. Ha pedig nem tudnak „elbújni”, akkor kialakul a természetes immunválasz, és az immunrendszer támadásba lendül. Ráadásul, ezek a gyógyszerek a T-sejtek hatékonyságát is fokozzák, ami a rákos sejtek elpusztításának legbiztosabb módja.

Ebben más, mint a hagyományos rákterápia

A daganatgyógyászatban alkalmazott hagyományosnak mondható eljárások, mint a kemoterápia vagy a sugárterápia, a rákos sejtek közvetlen kiiktatására fókuszál. Hasonló a sebészeti beavatkozás elve is, amikor a beteg szöveteket távolítják el. Sajnos, ezek sok esetben nem eredményeznek teljes gyógyulást.
Az immunonkológia egy másik megközelítés, hiszen a szervezet immunrendszerét aktiválja, a testünk gyakorlatilag magát gyógyítja, ami nem egy pillanatnyi állapot. Amennyiben jól működik, a rák nemcsak eltűnik a szervezetből, hanem vissza sem fog térni – köszönhetően az aktivált védekező mechanizmusoknak.

Milyen rákoknál alkalmazzák?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a melanóma és a tüdőrák esetén az immunonkológia különösen hatékony lehet. Szintén reményt keltők az eredmények más daganatok, így a tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák gyógyításában.

A kemoterápiás szerek is erősíthetik az immunrendszert

Bár a daganatellenes kezelések terén az immunonkológiai készítmények egyre nagyobb szerepet kapnak, ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos kemoterápia kiszorul a gyógyításból. Már csak azért sem, mert az újfajta megközelítés nem áll szemben a régóta működő gyakorlattal. Ugyanis, a modern kemoterápiás szerek jelentős immunmoduláló hatással rendelkeznek. Arra ösztönzik az immunrendszert, hogy akadályozza a tumorsejtosztódást és pusztítsa a daganatsejteket. Ezek az immunmoduláns hatások teszik lehetővé a kemoterápiás és immunonkológiai készítmények kombinálását.
A lényeg tehát az, hogy a kemoterápia nem zárja ki az immunerősítést a megfelelő módokon és készítményekkel.

Mit mond a hivatalos közlemény?

A Magyar Onkológia szaklapban megjelent közlemény szerint a kemoterápiás gyógyszerek daganatellenes képessége nemcsak a direkt citotoxikus és citosztatikus hatásnak tudható be. Jellemző ezekre az immunmoduláló hatás is, hiszen okozhatnak immunszuppressziót vagy éppen ellenkezőleg, fokozhatják az immunrendszer működését akár egy időben is. Tehát, a kemoterápia egyfajta immunterápiaként is felfogható, mely a tumor-mikrokörnyezet befolyásolásával nagyban hozzájárul a kezelés eredményességéhez.
Ennek egyik megjelenési formája, hogy az immunrendszer számára láthatatlan, ún. „hideg” tumorokat képes láthatóvá tenni például immunogén sejthalál kiváltásával. Számos citosztatikus szer úgy befolyásolja a tumor mikrokörnyezetét, hogy a tumorellenes immunitás és a tumor által kiváltott immuntolerancia negatív irányba eltolódott egyensúlya visszabillen, és ismét hatékonnyá válik a szervezet tumorellenes immunválasza. Mivel az új immunonkológiai szerek is így hatnak, ezért a kétfajta kezelést érdemes kombinálni.
Mindez azt is jelenti, hogy a kemoterápia és az immunonkológiai terápiák nem „ellen-
ségek”. Megfelelő kombinációban szinergikus hatást fejtenek ki. Megfigyelték, hogy a legtöbb szolid tumor kezelésében az önmagában adott immunonkológiai kezelés kevésbé hatékony, mint kemoterápiával vagy egyéb daganatellenes terápiával kombinálva. Azaz – ahogyan a közlemény fogalmaz – tévedés, hogy a kemoterápia tönkreteszi az immunrendszert, mi több, megfelelően adagolva hatékonyabbá teszi a működését.

Forrás: https://huon.hu/2019/63/3/0202/0202a.pdf