Méhnyakrák: amit mindenképpen tudni kell a betegségről

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Méhnyakrák megelőzése és kezelése

Sajnos, nagyon sok nőt utolér a méhnyakrák, és közülük igen nagy számban halnak meg ebben a rendkívül agresszív rákban. Pedig ennek nem kellene így lennie mutatjuk, hogy lehet megelőzni és sikeresen kezelni a betegséget.

Amikor a méhnyakrákról van szó, mindenekelőtt a megelőzésről kell beszélni. Létezik ugyanis oltás, ami drasztikusan lecsökkenti a HPV okozta daganat – általában ez a vírus a rák előidézője – megjelenésének esélyét. Gyermekkorban beadva a leghatékonyabb, de felnőttek esetében is van pozitív hatása. Mivel a HPV, azaz a Human Papilloma vírus szexuális úton terjed, a biztonságos nemi élet a megelőzés másik fegyvere.
Ez egy rendkívül gyakori daganat, az emlő- és a tüdőrák után a méhnyakrák a harmadik a daganatos betegségek előfordulási listáján. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelentős részben a daganat jóindulatú.

Életet ment a korai felismerés

Míg a fejlődő országokban a halált okozó rákok között a méhnyakrák a második helyen áll, Nyugaton a szűréseknek és a modern diagnosztikai eszközöknek köszönhetően, az utóbbi évtizedekben, mintegy 75-80 százalékkal csökkent a halálozás.
Ahhoz tehát, hogy a betegség gyógyítható legyen időben „el kell kapni”, ehhez pedig nem árt ismerni a korai tüneteket. Amint ezeket megtapasztaljuk azonnal orvoshoz kell fordulni attól függetlenül, hogy egyébként legalább évente eljárunk méhnyakrák szűrésre.

Tudnivalók a HPV-ről

Ahogyan már szó volt róla, a méhnyakrák leggyakrabban a HPV –Humán Papillóma vírus− miatt alakul ki. A vakcina a legveszélyesebb 16-os és 18-as típusú HPV ellen nyújt védettséget, de csak akkor, ha a fertőzés még nem történt meg.
Ezt a vírust azonban természetesen úton is el lehet pusztítani méghozzá a shiitake gomba, illetve az ebből kivont AHCC segítségével.

Sokáig lappang

Kutatások azt mutatják, hogy a nők közel 80 százaléka átesik a HPV-fertőzésen élete során és a nagy többségük teljesen tünetmentes marad. Esetükben a vírust idővel, nagyjából két éven belül az immunrendszer legyőzi, és így eltűnik a szervezetből. A HPV fertőzöttek tíz százalékánál marad meg a fertőzés, ami 5-10 év alatt okoz rákot.

Ezek a gyakori tünetek

Kezdeti stádiumban a méhnyakrák nem produkál tipikus tüneteket, ráadásul a panaszok más betegségekkel könnyen összekeverhetők, ezért is nehéz a korai felismerése.
Vegyük komolyan az alhasi, medence környéki és derék fájdalmakat, a pecsételő vérzést, a folyásokat (fehér vagy sárgás, barnás, narancsos színű).
Gyanúra adhat okot, ha a menstruáció szokásos ideje napokkal lerövidül, a vérzés felerősödik, illetve alvadt vér is távozik a méhből. A méhnyakrák tünete nem ritkán a fájdalmas közösülés, és az ezt követő vérzés.
Az egyéb ok nélküli és hirtelen fellépő súlyvesztés, fáradékonyság és aluszékonyság szintén lehet a méhnyakrák jele, ahogyan az elnehezülő és felpuffadó lábak is a betegségre utalhatnak.
Már kifejlett rák esetén gyakori a vesegörcs és a véres vizelet, valamint az emésztési panaszok.

Az áttétek miatt igazán veszélyes

Agresszív daganat a méhnyakrák, ami azt jelenti, hogy gyorsan növekedik és közben más szerveket, szöveteket is megtámad. Elsősorban a petefészekben, a vesékben és a húgyhólyagban képez áttétet, de távolabbi szervek elrákosodásáért is okolható.

Hogyan javítható a hagyományos kezelés hatékonysága?

Amennyiben a méhnyakrák a HPV következménye, a vírus elpusztítása akkor is nagyon fontos, ha a daganat már kialakult. Gyógyszer nincsen rá, egyetlen ellenszere létezik a HPV-nek ez pedig a shiitake gomba, illetve a gombafonalból kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound).
Erre a megállapításra jutott a University of Texas kutatása (1), mely arra is rámutat, hogy az shiitake nemcsak a fertőzés megszüntetésében, hanem a megelőzésben is segíthet. A kísérletben résztvevő betegeknek naponta 3 gramm kivonatot adtak, hat hónap múlva a résztvevők fele fertőzésmentessé vált. Egy következő kísérletben 1 gramm kivonatot szedtek a páciensek, ekkor a vírusmentesség 44 százalékuknál alakult ki 7 hónapon belül.
Ezt követően nagyobb beteganyaggal próbálták ki az AHCC-t. Ötven, 30 év feletti nőt vizsgáltak 12 hónapon keresztül, akiknek több mint két éve tartó HPV-fertőzései voltak. A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport 3 gramm AHCC-t kapott szájon át, éhgyomorra hat hónapig, majd placebót a fennmaradó 6 hónapban. A kontrollcsoport placebót kapott. A vizsgálatot befejező 34 AHCC-t használó nők 58,8 százalékánál megszűntek a tartós HPV fertőzések.

Immunerősítés: ez a lényeg

Valójában az AHCC egy rendkívül hatékony immunerősítő, ami célzott immunválaszt idéz elő a HPV vírussal szemben. Hatását megnövelhetjük azzal, hogy még szélesebb spektrumban erősítjük az immunrendszert annak érdekében, hogy a daganatsejtek pusztításában is jobban teljesítsen. Az AHCC mellé ezért javasolt a rák elleni küzdelemben rendkívül sikeres shiitake gomba (2) és más rákellenes gyógygombák, így a pecsétviaszgomba, a kínai hernyógomba és a bokrosomba fogyasztása kivonat formájában.
Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ezek a módszerek kiegészítő kezelésként jöhetnek szóba és nem helyettesítik az orvosi rákterápiákat!
Ugyanakkor számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az onkoterápia és az immunterápia jól kombinálható egymással (3). Erről, illetve a Magyar Onkológia szaklapban megjelent közleményről itt olvashat (4).

Források: