Sugárkezelés működése és hatása – Ezért használják a sugárterápiát

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Sugárkezelés, sugárterápia a gyakorlatban: mit kell tudni róla?

Ha lehet ilyet mondani, a hagyományos rákterápiák közül a sugárkezelés a legkíméletesebb módszer. És ez akkor is igaz, ha vannak kellemetlen, sokszor fájdalmas mellékhatásai. Ugyanakkor a sugárterápia hatékony, személyre szabható és csak a beteg testrészt, szervet érinti. Hogyan működik és mit kell tudni róla? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Alapvetően háromféle módszerrel próbálják meg az orvosok kezelni a rosszindulatú daganatokat. Létezik gyógyszeres kezelés (ide tartozik az immunterápia és a hormonális készítmények alkalmazása is), a kemoterápia és a sugárkezelés.
Míg az első kettő kémiai, biológiai úton küzd meg a rákkal, a sugárkezelés fizikailag próbálja megsemmisíteni a beteg sejteket. Előnye, hogy kizárólag a célzott területen „pusztít”, tehát lokalizált a hatása. Ez azért fontos, mert például a kemoterápia esetében a gyógyszer a szervezet valamennyi sejtjék károsítja. A kemoterápia esetében ugyanis az elv – nagyon leegyszerűsítve – az, hogy valójában megmérgezik a sejteket. És, mivel az egészségesek erősebbek, mint a mutálódott rákos sejtek, ezért ellenállóbbak a kemoterápiás szerekre. Így a kúra során sokkal több rákos sejt pusztul el vagy sérül, mint egészséges. Tehát az egészségesek is károsodnak, ez az oka a kellemetlen mellékhatásoknak.
Ezzel szemben a sugárkezelésnek ehhez hasonló mellékhatásai nincsenek.

Mire jó a sugárkezelés

Valójában ez egy sokféle módon felhasználható terápia. Alkalmas lehet a rák teljeskörű gyógyítására azáltal, hogy szétroncsolja a beteg szöveteket. Ehhez azonban csak akkor működik, ha a daganat még nagyon kezdeti stádiumú, jól elérhető és alkalmas a sugarazásra. Jóval gyakoribb, hogy a sugárterápia az operálhatóság elérését szolgálja. Azaz, így akarják az orvosok csökkenteni a daganat méretét, vagy visszaszorítani olyan helyekről, amik akadályozzák a műtétet. A harmadik alkalmazási cél szintén a méretcsökkentést szolgálja, ám ilyenkor nem az operáció érdekében, hanem egyszerűen azért, hogy így hosszabbítsák meg a beteg életét és csökkentsék az esetleges fájdalmait, diszkomfort érzetét.

Elterjedt kezelési módszer

A fentiekből látható, hogy a sugárkezelés széleskörben alkalmazható. És alkalmazzák is az orvosok, hiszen nagyjából a rákbetegek fele átesik a sugárterápián.
Említettük, hogy ez egy viszonylag kíméletes módszer, ami nagy energiájú ionizáló sugárzást vet be a gyógyulás érdekében. A célzottan, pontosan a rákos részre irányított sugár a DNS károsításával akadályozza a sejtosztódást. Bár lokálisan éri a szervezetet ez nem jelenti azt, hogy a sugárzás csak a rákos sejteket éri. A hatásmechanizmus lényege, hogy a daganatban rendszerint jóval több az osztódó sejt és ezek a szövetek érzékenyebbek is a sugárzásra, így a rákos sejtek sokkal nagyobb arányban fognak elpusztulni.
Nemcsak önmagában használják. Az esetek nagy részében a sugárkezelést a gyógyszeres és/vagy a kemoterápiával együtt írja fel a szakorvosi team, hogy még jobb eredményt érjenek el.

Egyre jobb a sugárkezelés eredménye

Évtizedekkel ezelőtt a sugárterápia komoly mellékhatásokat okozott, az akkoriban használt sugáraz egészséges szöveteket is nagymértékben károsította. És, az csak a legkevesebb volt, hogy megégette a bőrt vagy irritációt okozott, ráadásul a mélyebben lévő rosszindulatú daganatok esetében nem is igazán volt hatásos.
Ma már szerencsére a modern eszközök egészen más hatékonysággal működnek. Nemcsak, hogy szinte bármely daganatot elérik, de közben jelentős részeben megkímélik az egészséges szöveteket. A másik óriási előrelépés a pontosság: az újgenerációs gépek szinte tökéletes lokalizációra képesek, így a sugár kizárólag rákos területet érint.

Milyen rák esetében használják a sugárterápiát kifejezetten gyógyításra?

A bőrön kialakuló rákok esetében a sugarazás mindennapos primer megoldásnak számít. Ezek mellett a többi között a méhnyakrák, gégerák, feji rákok azok, amiknél a sugárterápia akár teljes gyógyulást is eredményezhet.
Ennek oka, hogy ezek a daganatok érhetőek el a legkönnyebben. A besugárzás hagyományosan kívülről történik, de, például a női belső szervek vagy a bélrendszeri elváltozások kezelésekor történhet a beteg szervezetébe. Ilyenkor a sugárforrást magába a rákos szövetbe helyezik el.

Mennyi ideig tart?

Nincs konkrét időtartam arra vonatkozóan, hogy a sugárterápia, illetve maga a besugárzás meddig tart. Ez függ a daganat típusától, elhelyezkedésétől és a beteg állapotától. Ezek ismeretében állítja össze a kezelőorvos a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen és hány kezelést alkalmaznak. Külső sugárforrásnál általában hetenként öt kezelést írnak fel, a sugárterápia 6-7 hétig tart és alkalmanként néhány percet vesz igénybe. Maga a besugárzás fájdalommentes és leginkább fekvő helyzetben történik. Ez alatt mozdulatlanul kell feküdni, hogy a sugárzás csak a célzott területeket érje. Nincs szükség kórházi befekvésre, a sugarazást járóbeteg-rendelés keretében kapja a beteg. Más a helyzet a belső besugárzásnál, amikor radioaktív anyagot tartalmazó tűket, tubusokat helyeznek el közvetlenül a rákos szövetben vagy annak közvetlen közelébe. Ilyenkor a kezelés kórházi tartózkodást igényel.

A sugárkezelés mellékhatásairól itt olvashat