Prosztatarák kezelése gyógygombával

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Nehéz időszakot tudhat maga mögött, és közel jár a hatvanhoz, Hajdú-Kemény Imre mégis irigylésre méltó formában van. Komoly betegsége ellenére sem hagyott fel a sporttal, sőt világbajnokságot nyert.

Tavasszal prosztatarákot diagnosztizáltak nála, de Imre ennek ellenére sem adta fel az álmait. Nem merült el az önsajnálatban, hanem tovább örül az életnek. Számára a sport, a rendszeres mozgás erőt és motivációt ad, és mentálisan is rendben tartja.

Hogyan derült ki, hogy prosztatarákkal küzd?

Négy éve megemelkedett a PSA-szintem. Biztonsági őrként dolgozom, a munkámból adódóan pedig sokat vagyok kint és felfáztam. Húgyúti fertőzéseim voltak, szedtem antibiotikumot, aminek hatására időnként lejjebb ment a PSA érték, majd újra magasabb lett.Féltem a biopsziától, ezért PCA3- tesztet csináltattam, amelynek során a vizeletmintából állapítják meg a prosztatarák valószínűségét. Később CT-vizsgálatra is elmentem. Egyik vizsgálat sem mutatta ki a betegséget. Mivel márciusban ismét megnőtt a prosztataspecifikus antigénszintem, ezért mégis bevállaltam a biopsziát. Májusban kiderült, hogy rosszindulatú prosztatadaganatom van. Az orvosom a műtétet javasolta. Július 10-én megoperáltak, kivették a prosztatámat és a környéki nyirokcsomót.

Kitől hallott a Fachet gyógygombáról?

A fodrászként dolgozó feleségem egyik vendége javasolta, ő már régóta szedi. Nagyon el voltam keseredve, a Fachet termékek kapcsán viszont sok pozitív véleményt olvastam. Márciusban elkezdtem használni a Fachet Vital Defense basic-et, amiből napi 3×4 kapszulát szedtem, a műtét óta viszont 2×4-re csökkentettem az adagot. Egyéb étrend-kiegészítőket is használok, például kurkumát. A gyógygombáról az onkológusom is tudott, elmondtam neki, hogy ezt szedem. Egyébként nagyon odafigyelek magamra, és mindenkinek ezt javaslom, főleg 40 éves kor fölött.

Hogy van most?

Munka- és edzésmániás vagyok, nem szeretek otthon ülni. A műtét előtt egy hónapot kihagytam, nem edzettem, aztán szépen fokozatosan, nem kapkodva elkezdtem újra sportolni. Vigyáznom kellett, mert húzódott a seb. Az erőnléti állapotom a tavalyihoz képest 65 százalékos, de nem sürgetem magam. Egy korábbi sportsérülésből adódóan leszakadt az egyik bicepszem, és hiányzik az egyik térdszalagom, szóval nem minden mozgásforma nekem való. A műtét után nagyon bedagadt a lábam, mert sokat álltam, kompressziót harisnyát kellett hordanom, de szerencsére mostanra megszűnt az ödéma. Csak a vizeletvisszatartás aggaszt egy kicsit. Novemberben megyek vissza az orvoshoz kontrollvizsgálatra.

Mit üzenne azoknak a férfiaknak, akik prosztatarákkal küzdenek?

Azt, hogy mentálisan és fizikailag is szedjék össze magukat. A sport sokat hozzáad az ember életéhez, érdemes lejárni a konditerembe edzeni. Azért mert valaki idősebb még nincs leírva. 43 éve csinálom a konditermezést, 18 évesen már elkezdtem versenyezni. Nincs mellettem egyesület vagy edző, mégis szép eredményeket értem el. 2011-ben ezüstérmes lettem erőemelésben, tavaly pedig Európa-bajnok felhúzásban. Idén májusban a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán arany- és ezüstérmet nyertem, míg októberben masters kategóriában gyűjtöttem be egy ezüst- és aranyérmet felhúzásban világbajnokságon. Születésem óta 3 kiló 70 deka és 138 kiló között mozgok, most 130 kiló vagyok.

Optimista, jó humorú embernek tűnik.

Vannak, akik pozitívan látják a dolgokat, nekik félig tele van a pohár, míg másoknak félig üresnek tűnik. Ha van tíz dolog, amit meg kell csinálnom, és abból nyolc sikerül, kettő valamiért nem, akkor annak a nyolcnak örülök. Szívesen segítenék másoknak, és foglalkoznék kimondottan 50 év felettiekkel. Rengetegen küzdenek depresszióval és állnak a szakadék szélén. Nem a pénz, hanem a sikerélmény kedvéért csinálnám, és jelképes összegért tartanék személyi edzést.