Lentinán: magyar tudós segített a rákgyógyszer létrehozásában

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

lentinán hatása

Elsőként Japánban nyilvánították gyógyszerré és alkalmazzák a kórházi rákterápia részeként a lentinánt. Ez a shiitake gombából kivont poliszacharid egy rendkívül erős antioxidáns, a rosszindulatú daganatok elleni harc mellett más egészségügyi problémák kezelésére – ilyen többek között a HPV -, illetve megelőzésére is használható. Működési mechanizmusának kimutatása jórészt dr. Fachet József professzor nevéhez fűződik, a magyar tudós kutatási eredményeit használták fel a gyógyszerré minősítés során.

Szerencsére egyre többen ismerik, de még mindig nem elegen a lentinánt, amely kétség kívül a természet egyik nagy ajándéka. Számtalan egészségügyi panasz, betegség esetén lehet segítségünkre és erről rengeteg tudományos tanulmány született. Jótékony hatásai elsősorban kivételes antioxidáns és immunerősítő tulajdonságának köszönhető, de ezeken kívül csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, valamint a Humán Papilloma Vírus, azaz a rettegett HPV természetes ellenszere is.

De, mi is az a lentinán

A lentinán valójában egy élelmi (diétás) rost, közelebbről a béta-glükánok közé tartozó poliszacharid. Megtalálható a shiitake sejtfalában, a gomba egészségvédő képességét alapvetően meghatározza. A távol-keleti népgyógyászatban évezredek óta használják az ellenállóképesség növelésére, fertőzések és rákos elváltozások kezelésére. Az utóbbi évtizedekben a tudomány is felfigyelt a gyógygomba jótékony tulajdonságaira. Számos kutatás született és ezek során fedezték fel a lentinánt, amelyet dr. Fachet József professzor Európában elsőként vizsgált tudományos alapossággal

Mire jó?

Amikor egy természetes anyagról kiderül, hogy gyógyképessége rendkívül szerteágazó, hajlamosak vagyunk kételkedni benne. Azt gondoljuk, hogy nincsen mindenre jó csodaszer. És ez így is van. Ahogyan az is, hogy a lentinán sokféle betegségre alkalmazható sikeresen. Ennek oka igen egyszerű. Ez a poliszacharid kiugróan erős antioxidáns, amit a Pekingi Egyetem kutatása is bizonyít (1). Az antioxidánsokról tudjuk, hogy képesek semlegesíteni a túlszaporodó és ezért oxidatív stresszt kiváltó szabad gyököket, amelyek rákot, felgyorsult öregedést, szívbetegségeket, gyulladásokat és bőrproblémákat okozhatnak. Alapvetően tehát ez a lentinán titka, de van más is, ami hozzájárul kivételes képességeihez. Arról van szó, hogy képes elpusztítani a káros baktériumok, vírusok és gombák jelentős részét. Nem véletlen tehát, hogy a légúti fertőzésekre, mint amilyen a nátha vagy az influenza, eredményesen alkalmazható. Több kutatás is beszámol erről köztük a Roberth Koch Intézeté, melyben leírják, hogy a lentinán védelmet nyújtott az influenza vírussal szemben (2). Léteznek az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, amiket ezért szinte lehetetlen elpusztítani. Ezek közé tartozik a Staphylococcus aureus, amely a szívben és a tüdőben okozhat akár halálos gyulladásokat. A lentinán azonban képes elpusztítani, ahogyan a HPV és a HIV vírusok ellen is hatékony.
Mindezek mellett nagyszerű szív- és érvédő, ugyanis szabályozza a koleszterinszintet. Lassítja viszont az étkezés utáni vércukor emelkedést és növeli az inzulintermelődést. Mivel mérsékli az éhségérzetet a fogyókúrákban is érdemes beiktatni.

Rák ellen lentinán Fachet professzornak köszönhetően

Láthattuk, hogy a lentinán egy sokoldalú társ a betegségek elleni harcban, azonban a rosszindulatú daganatok kivédéséről még nem ejtettünk külön is szót. Pedig ez a poliszacharid a rák elleni harc egyik működő fegyvere. Dr. Fachet József professzor a japán Goro Chihara professzorral együttműködve sok éven át tanulmányozta a lentinán daganatsejtekre gyakorolt hatását. Európában ő volt az első kutató, aki tudományos alapossággal térképezte fel a poliszacharid működését. Eredményeiről a világ legfontosabb tudomány szaklapjaiban számolt be. Sikerült bebizonyítania, hogy a lentinán akadályozza a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált (apoptózis) idéz elő bennük. Továbbá még jobb „munkára” készteti a természetes ölősejteket, a T-lymphocytákat és a B-lymphocytákat, amelyek javítják az immunválaszt, valamint megerősítik az immunrendszer rákellenes aktivitását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lentinán a vastagbélrák, végbélrák, máhnyakrák, májrák, mellrák és a tüdőrák esetében mutat jelentős hatékonyságot. Hangsúlyozni kell, hogy a lentinán Európában nem gyógyszer, ám léteznek kutatások arra vonatkozóan, hogy a hagyományos kemoterápia eredményességét is javítja.

Európában tehát nem, de Japánban gyógyszerré minősítették és használják a rákterápiában. A Japán Nemzeti Rákkutató Központ kutatói, köztük Goro Chihara professzor tanulmányából kiderül, hogy a lentinánnal jó eredményeket értek el az előrehaladott és/vagy kiújult gyomor- és vastagbélrák kezelésében (3).

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29473282/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1428370/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319150