Ezek a legjobb rákellenes ételek

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Számos kutatás azt sugallja, hogy a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, egészséges táplálkozás kulcsa a szív-, a cukorbetegség és a rák elkerülésének

Egyes táplálékok fogyasztása segíthet jobban érezni magunkat és egészségesebbé válni, sőt, hozzájárulhatnak a daganat megelőzéséhez és leküzdéséhez is. Mutatjuk, melyek a legjobb rákellenes ételek.

Egyetlen élelmiszer sem védhet meg önmagában a ráktól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a különféle zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal teli étrend csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát. Összeszedtük a rákellenes ételek listáját.

A bioflavonoid vegyületek daganatellenes hatása

Számos kutatás azt sugallja, hogy a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, egészséges táplálkozás kulcsa a szív-, a cukorbetegség és a rák elkerülésének. Úgy tűnik, hogy a növényekből származó különféle bioflavonoid vegyületek, például a likopin, a béta-karotin és a rezveratrol megvédik a sejteket az élelmiszerekben és a környezetünkben lévő káros vegyületektől, valamint megakadályozzák a sejtkárosodást és a mutációkat a DNS-ben. Ezek a fitokemikáliák elsősorban a zöldségek, gyümölcsök héjában, szárában és magjában lelhetők fel. Valójában a növények kimondottan a saját védelmük érdekében szintetizálják őket. Ily módon óvja meg magukat a kártevőkkel, kórokozókkal és más káros behatásokkal szemben. Az emberi szervezetben a flavonoidok hasonlóan erőteljes jótékony hatást fejtenek ki.

Napjainkban közel hatezerféle gyógyhatású flavonoid vegyületről tudunk, azonban a számuk nem merül ki ennyiben. A legtöbb flavonoid a piros és sötét színű gyümölcsökben – szeder, málna, meggy, szilva, szőlő, feketeribizli­ – van jelen, valamint a zöld leveles zöldségekben – brokkoli, spenót, káposztafélék, lucerna és petrezselyem – található. A cékla, paradicsom, a vörösbab, a lencse, a citrusfélék is bővelkednek benne, a szója és hagymafélék ugyancsak gazdag flavonoidforrások. Az olajos magvak közül a dió flavonoidtartalma figyelemreméltó. A fűszer- és gyógynövények, például a kakukkfű, a rozmaring, a kömény, a csipkebogyó és a kamilla szintén rejt magában flavonoid vegyületeket.

Rákellenes hagyma

Használjunk bőségesen fokhagymát és hagymát. Kutatások kimutatták, hogy mindkettő blokkolhatja a nitrozaminok képződését, amelyek erős rákkeltő anyagok és a szervezet számos pontját célozzák meg általában a vastagbelet, a májat és a melleket. Valójában minél csípősebb a fokhagyma vagy a hagyma, annál gazdagabb a kémiailag aktív kénvegyületekben, amelyek megakadályozzák a daganatot. Azoknál, akik több fokhagymát esznek, kisebb valószínűséggel alakulnak ki különféle rákfajták, különösen az emésztőszervekben, például a nyelőcsőben, a gyomorban és a vastagbélben.

A paradicsom megvédhet a mell- és prosztataráktól

Egyes kutatások kimutatták, hogy a paradicsom felveheti a harcot a daganattal szemben. Különösen nagy koncentrációban tartalmaz egy hatékony antioxidánst, egy vörös színű karotinoidot, a likopint. Több vizsgálat szerint a likopin tumorgátló hatású, hatékonyan megfékezi a mell- és a prosztatarák növekedését. A hőkezelt paradicsomtermékekből csaknem háromszor több likopin szívódik fel a szervezetünkbe.

A zöld tea ereje

A zöld tea erős antioxidáns és fontos része a rákellenes étrendnek. Ereje a benne rejlő polifenolokban és flavonidokban rejlik. Ezeknek a vegyületeknek hála, rendkívül hatékony antioxidáns, valamint a rosszindulatú daganatok ellen is fellép. Megfigyelték, hogy Japánban annak ellenére alacsony a tüdőrák előfordulása, hogy kimondottan magas a dohányzók száma. Ez annak köszönhető, hogy az ott élők rendszeresen, napi több alkalommal isznak zöld teát, amely szerepet vállal a hasnyálmirigy-, tüdő-, nyelőcső- és bőrrák megelőzésében. A kutatók arról számoltak be, hogy a zöld teában található epigallocatechin-3-gallát az urokináz (a rák növekedésében kulcsfontosságú enzim) ellen hat. Egy csésze zöld tea 100 és 200 milligramm (mg) közötti mennyiséget tartalmaz ebből a daganatellenes összetevőből.

A rezveratrol hatására a rákos sejtek éhen halnak

Mivel a szőlő magjában és héjában lévő rezveratrol erőteljes antioxidáns, képes semlegesíteni a szervezetben termelődő káros szabad gyököket. Hatásmechanizmusa azon alapul, hogy gátolja a rákos sejtek glükózfelvételét, így azok nem jutnak elegendő táplálékhoz, vagyis elpusztulnak. E tulajdonsága miatt kimagaslóan hatékony a vastagbélrák és a tüdőrák megelőzésében, valamint az öregedés lelassításában. A rezveratrol bizonyítottan meggátolja a melanoma növekedését.

A teljes kiőrlésű gabonák élen járnak a rák elleni küzdelemben

Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint a teljes kiőrlésű gabonák sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát, beleértve a rostokat és az antioxidánsokat. Egy közel félmillió ember bevonásával készült nagy tanulmány megállapította, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát. A rostok gyakoribb székletürítéshez vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a káros vegyületek kevesebb időt töltenek a bélben. Amikor a rostokat a bélben lévő baktériumok fermentálják, butirátot, egy rövid láncú zsírsavat termelnek. A butirát segít a bélfal sejtjeinek egészségesnek maradni, így kevésbé valószínű a daganatok kialakulása.
Ha több rostot eszünk, az az egészséges testsúly megőrzését is támogatja, mivel hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Az egészséges testsúly nemcsak a bélrák, hanem tizenkét másik rákbetegség kockázatát is mérsékli.

A víz védelmet nyújthat a hólyagráktól

A víz nemcsak a szomjúságot oltja, de megvédhet a hólyagráktól is. Az alacsonyabb kockázat abból adódik, hogy bőséges folyadékbevitel mellett a hólyagban a potenciális rákot okozó anyagok koncentrációja kisebb lesz. Ezenkívül, ha több folyadékot iszunk, gyakrabban kell vizelnünk. Ez lerövidíti azt az időt, ameddig ezek az anyagok érintkezésbe kerülnek a húgyhólyag nyálkahártyájával.

A húsfogyasztás növelheti a rák eshetőségét

Számos vizsgálat alátámasztotta, hogy a telített zsírokban bővelkedő húsok fogyasztása összefüggésbe hozható a rákkal. Az állati fehérje bevitele emellett összekapcsolható a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbajjal és a túlsúllyal. A húsok mellőzik a fitonutrienseket, ezek hiánya pedig jelentősen lecsökkenti az emésztés hatékonyságát. A főzési módszerek is számítanak. A húsok nagyon magas hőmérsékleten történő sütése, grillezése olyan vegyi anyagok képződését eredményezi, amelyek növelhetik a rák eshetőségét. Úgy tűnik, hogy más főzési módszerek, például párolás vagy gőzölés során kevesebb ilyen vegyi anyag termelődik.

Végső gondolatok

Az egészségünk érdekében próbáljuk meg minimalizálni vagy legalább csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek bevitelét. Ahelyett, hogy finomított vagy cukros ételeket fogyasztanánk, együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget. A növényi alapú élelmiszerek tele vannak kiváló minőségű tápanyagokkal, például antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb egészségvédő összetevőkkel. Ezek az ételek alacsony kalória- és magas rosttartalmúak, ami segít a felesleges testzsír eltávolításában és az egészséges testsúly fenntartásában – és ezzel együtt csökkenti a rák kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a vegetáriánusoknál körülbelül ötven százalékkal kisebb eséllyel alakul ki rákbetegség, mint azoknál, akik húst esznek. A húsból hiányzik a rost és más tápanyagok, amelyekről kimutatták, hogy rákvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem kell azonban teljesen elhagynunk a húst és vegetáriánussá válnunk, de együnk egészségesebb húsokat, például szárnyasféléket és halat.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem minősül életmódtanácsadásnak!

Források:

https://www.everydayhealth.com/cancer-photos/top-foods-to-fight-cancer.aspx
https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-cancer-fighting-foods
https://www.jeevandayee.gov.in/MJPJAY/RGJAYDocuments/LiveWell/The%20Anti%20Cancer%20Diet.pdf