Immunerősítés gyógygombákkal: így segíthet a Fachet Vital Defense plus

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Immunerősítés gyógygombákkal

Bizonyos gyógygombák kúraszerű alkalmazásával már viszonylag rövid idő alatt helyreállítható az immunrendszer megfelelő működése, ráadásul a gombák bioaktív vegyületei a szervezetben zajló összes élettani folyamatot támogatják. Cikkünk témája az immunerősítés gyógygombákkal.

Sokan torokfájással, orrfolyással és köhögéssel, töltik az őszi-téli hónapokat, mivel az immunrendszerük nem működik megfelelően. Gyakran egész családokat dönt le a lábáról az influenza és a nátha, mert a szervezetük nem termel elég ellenanyagot a kórokozók leküzdésére. Szerencsére van megoldás az betegeskedés ellen, mégpedig az immunerősítés gyógygombákkal!

Hogyan hatnak a gyógygombák az immunrendszerre?

A gyógygombák bizonyítottan megnövelik az immunrendszer ellenálló képességét. Poliszacharidjaiknak köszönhetően magasan tartják a szervezetben az immunsejteket a kórokozók elpusztítására ösztönző antitestek számát, sőt fokozzák azok aktivitását. Számos kutatás alátámasztotta, hogy biológiailag aktív hatóanyagaik az immunvédekezést az immunrendszer különböző folyamatainak támogatásával vagy serkentésével segítik, de az antioxidáns hatás is védi a sejteket. A történelem során a gyógygombák főzeteit és esszenciáit gyógyszerként alkalmazták a Távol-Keleten, ahol a gombahasználattal kapcsolatos ismeretek elsősorban az alkalmazás során szerzett tapasztalatokból származtak. Napjainkig számos tudományos kutatást végeztek a gyógygombák lehetséges funkcionális tulajdonságainak felfedezésére, hogy hatékonyak lehetnek-e olyan betegségek kezelésében, mint például az arthritisz, a különféle fertőzések és gyulladások.

Immunmoduláló és tumorellenes aktivitás

Az elmúlt években a kutatók tanulmányozták annak a lehetőségét, hogy immunmodulátorként a gombák kivonatai és izolált vegyületei stimulálják vagy elnyomják-e az immunfolyamatokat. az immunmodulátorok hatékony szerek lehetnek egyes kórképek kezelésében és megelőzésében. azok a metabolitok, amelyek elnyomják az immunreakciókat, potenciálisan hasznot hozhatnak az autoimmun betegségek enyhítésében. Több immunmoduláló vagy tumorellenes aktivitással rendelkező anyagot izoláltak a gombákból. ezek közé tartoznak a különféle poliszacharidok, különösen a b-d-glukánok. egyes gomba metabolitok stimuláló hatást mutattak a természetes ölősejtekre. az említett gyógyhatásokat többféle hagyományosan alkalmazott gyógygomba esetében kimutatták.

A poliszacharidok immunstimuláló és tumorellenes tulajdonságokkal egyaránt bírnak. Immunerősítő hatásaikon kívül a kutatások azt is kimutatták, hogy antibiotikus és antivirális hatással rendelkezhetnek. A gomba poliszacharidok képesek lehetnek csökkenteni a vérnyomást és a lipidek szintjét a vérben. Javíthatják a makrofágok által végzett fagocitózist, a makrofágok erősebb aktivitása pedig fokozhatja a szervezet immunitását. A makrofágok fagocitózisa a szervezet idegen baktériumok, vírusok, gombák és paraziták elleni védekező mechanizmusa.

Az egyik legismertebb poliszacharid a béta-glükán, amely immunmodulálóként viselkedik az emberi és állati szövetekben. Kontrollált humán vizsgálatokban a béta-glükán bevitele stimulálta az immunsejteket az egészséges felnőttek vérében, tompította a légzőszervi allergiás reakciót, és javította a rákos betegek túlélését. [1] Prebiotikumként, a béta-glükán táplálja a probiotikus baktériumokat, fogyasztásával jelentős mértékben javul az immunrendszer működése.

Az egyes gyógygombák szerepe

A jelen korban a gyógygombákkal kapcsolatban olyan vegyületek felfedezésére összpontosítanak, amelyek modulálhatják az immunsejtek válaszát, és ezek felhasználása hasznos lehet az immunrendszer biológiai reakciójának stimulálására és fokozására. Ezért antibiotikumokkal és oltóanyagokkal kombinálva felhasználhatók a daganatok és egyéb immunhiányos állapotok kezelésére. [2] A természetes környezetben való tartós életben maradáshoz a gombáknak különféle kórokozó-ellenes vegyületekre van szüksége. A kutatók számos antimikrobiális hatást mutató vegyületet izoláltak a gombákból, hogy bebeizonyítsák előnyösek-e az emberi egészségre nézve. Az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokra van szükség a gombák metabolitjainak immunmoduláló hatásainak és molekuláris mechanizmusainak meghatározásához egyedileg és komplex keverékekben, illetve kivonatokban.

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) bizonyos növényi vegyületei, az úgynevezett szterolok nemcsak a koleszterinszint csökkentésére alkalmasak, de fokozzák az immunsejtek aktivitását is, ezáltal támogatják az immunerősítést. Növelik az ölősejtek hatékonyságát a benne lévő nukleozidok, amelyek meggátolhatják a vírusok szaporodását, részt vesznek a rákos és fertőzött sejtek elpusztításában. A hernyógomba emellett növeli a véroxigén mennyiségét, ami magasabb energiaszinthez vezet. Számos poliszacharidról, nukleozidról és szterinről számoltak be az egészség előmozdításáról in vitro és in vivo kísérletekben egyaránt. Jóllehet még túl korai lehet azt hinni, hogy ezeknek az eredményeknek köszönhetően gyógyszerként használható fel a hernyógomba, azonban elegendő bizonyíték van a további kutatások indoklására. [3]

A bokrosgomba (Grifola frondosa) az egyik legjobb természetes immunőr, mivel képes a természetes ölősejtek aktiválására. Számottevő glutation- és ergotheonein tartalommal rendelkezik, amelyek öregedésgátló vegyületek. Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-glükánt. Fokozza bizonyos sejtek aktivitását, aminek következtében interleukinek és limfokinek szabadulnak fel. Ezek kulcsszerepet töltenek be az immunitás megfelelő működésében, és meggátolják a szabad gyökök károsító hatásait. Az elmúlt három évtizedben kimutatták, hogy a G. frondosa poliszacharidok különféle ígéretes bioaktivitásokkal rendelkeznek, elsősorban daganatellenes és immunmodulációs, antioxidációs, anti-hiperglikémiás hatásúak. [4]

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) triterpénjei csökkentik a hisztamin termelődését, ezért ez a gomba az allergiák megelőzésére, a tünetek enyhítésére is sikerrel használható. Növeli a sejtek oxigénfelvételét, ösztönzi a máj működését, emiatt hatékony méregtelenítő. Nagyszerű vírusölő, fogyasztása ajánlott a szezonális megbetegedések (megfázás, influenza, nátha), illetve más légúti gyulladások megelőzésére, kezelésére. A Ganoderma egyik legfontosabb hatása az, hogy fokozhatja az immunrendszer működését. Számos jelentés kimutatta, hogy a benne lévő poliszacharidok in vivo és in vitro kísérletekben egyaránt modulálják az immunrendszert. (4.) A rákos betegek körében végzett kutatások bebizonyították, hogy a gombában található molekulák némelyike ​​fokozhatja a természetes ölősejteknek nevezett fehérvérsejtek aktivitását. Nem világos azonban, hogy a gomba poliszacharidjai immunmoduláló hatással rendelkeznek-e az emberekre. Számos olyan molekula található benne, beleértve a triterpenoidokat, a poliszacharidokat és a peptidoglikánokat, amelyek felelősek az egészségre gyakorolt jótékony ​​hatásokért. [5]  

A pecsétviaszgomba speciális alkalmazásai és ezeknek tulajdonított egészségügyi előnyei magukban foglalják a vércukorszint szabályozását, az immunrendszer modulációját, a májvédő hatást, és még sok mást. A gombában található bioaktív komponensek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek olyan betegségek esetén, mint például a hepatopathia, krónikus hepatitis, nephritis, magas vérnyomás, hiperlipemia, ízületi gyulladás, neurasthenia, álmatlanság, hörghurut, asztma, gyomorfekély, érelmeszesedés, leukopénia, cukorbetegség, anorexia és rák. A rendelkezésre álló nagy mennyiségű irodalom ellenére a pecsétviaszgombát főként immunfokozóként és egészséget támogató étrend-kiegészítőként használják, nem terápiás céllal. [6] A gomba egészségügyi előnyeivel kapcsolatos különféle vélemények nagyrészt anekdotikus bizonyítékokon, a hagyományos felhasználáson alapulnak. A legfrissebb jelentések azonban tudományos alátámasztást nyújtanak a Ganoderma egészségügyi előnyeivel kapcsolatos néhány ősi állításra.

A gombák számos egyéb értékes komponenst – pl. fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat – is tartalmaznak. Ezeknek további egészségügyi előnyei lehetnek.

A gyógygombák bárki számára elérhetők!

Fachet József professzor, a Fachet Vital Defense Plus megalkotója úgy találta, nincs egyetlen speciális hatóanyag, amely az immunrendszer minden reakcióját önállóan képes lenne aktiválni vagy beindítani, de bizonyos gyógygomba-kivonatok nagyon hatékonyak lehetnek e téren. Azt volt a vágya, hogy bárki számára elérhetővé tegye az immunerősítő hatóanyagokat. A 40 százalékos poliszacharid-tartalommal rendelkező Fachet Vital Defense Plus szintén többféle gyógygomba-kivonat keveréke, és a cikkben felsorolt gyógygombákat tartalmazza. A készítmény nemcsak a betegeken segíthet, hanem preventív jelleggel is alkalmazható.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090379500163
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1160565/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858#benefits

Kutatások:

1.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090379500163

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/