Tüdőrák cigarettafüst miatt: segíthet a gyógygomba

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Tüdőrák cigarettafüst miatt: így lehet megelőzni

Egy amerikai tanulmány szerint a pecsétviaszgomba csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét a dohányosok körében, amennyiben a rosszindulatú daganat hátterében a cigarettafüst karciogén (rákkeltő) anyagai állnak. Felmérések szerint a tüdőrák cigarettafüst hatására alakul ki a legtöbb betegnél, ezért a kutatók ennek semlegesítésére törekednek hangsúlyozva a dohányzásról való leszokás fontosságát.

Rendkívül veszélyes a tüdőrák

A tüdőrák a rák mortalitásának egyik vezető oka világszerte, és a tüdőrákos halálesetek többségét a dohányzás és a másodlagos dohányzás okozza. Az NNK (Nicotine-derived nitrosamine ketone) és a B[a]P a dohányfüstben lévő prokarcinogének (azaz daganatképződést elősegítő anyagok), amelyek dezoxiribonukleinsav (DNS) mutációkat és végül tüdőrákot okozhatnak. Sajnos a tüdőrák nehezen gyógyítható a hagyományos terápiákkal elsősorban az ezekkel szembeni rezisztencia kialakulása miatt. Ezért a tudósok azon dolgoznak, hogy mielőbb megtalálják a kemopreventív (rákmegelőző) tulajdonságokkal rendelkező természetes termékeket, amelyek támogathatják a terápiát és gátolhatják a betegség kiújulását, valamint megelőzhetik a rák megjelenését a tüdőben. Az amerikai kutatók a pecsétviszgomba preklinikai vizsgálata során arra voltak kíváncsiak, hogyan járulhat hozzá ez az egyébként igen népszerű és a könnyen hozzáférhető gyógygomba a tüdőrák cigarettafüst dohányfüst miatt megjelenő tüdődaganatok megelőzéséhez.

Tüdőrák cigarettafüst hatására: miért a pecsétviaszgomba lehet a megoldás?

Számos tudományos értekezés bizonyította a pecsétviaszgomba rákellenes és immunmoduláló tulajdonságait. A daganatok ellen több irányból veszi fel a harcot: egyrész az immunsejtek stimulálásával, hatékonyságuk fokozásával, másrészt célzottan a daganatos sejtek elpusztításával támogatja a szervezetet a gyilkos kór elleni küzdelemben. Nem véletlen, hogy ezt a gyógygombát évezredek óta használja a kínai gyógyászat különféle krónikus betegségek, köztük a rák kezelésére.
Mostanáig azonban a pecsétviaszgomba és a pecsétviaszgombát tartalmazó készítmények hatását nem vizsgálták a dohányzás által kiváltott tüdőkarcinogenezis megelőzésével kapcsolatban.

Megelőzésre és terápiára is jó lehet a gyógygomba

In vitro kísérletek azt mutatják, hogy a pecsétviaszgomba gátolja a BEAS-2B sejtek BPDE-indukált transzformációját, a dohányfüstben lévő rákkeltő anyagoknak kitett hörgő hámsejtek esetében. Tehát megelőzheti a tüdőrák cigarettafüst miatti kialakulását vagy lassíthatja a növekedését.
Egerekkel végzett rövid távú expozíciós vizsgálatokból kiderült, hogy a B[a]P karciogén megzavarja a tüdő és az alveoli sejtfelépítését, miközben fokozottan beszivárog a gyulladásos sejtekbe. Ugyanakkor a pecsétviaszgombával előkezelt egereknél csökkent a B[a]P által indukált tüdő toxicitást.
A hosszú távú karcinogenezis-vizsgálatban a szintén a dohányfüstben lévő NNK-nak kitett egereknél jelentős tüdőtömeg növekedést mértek, valamint jelentősen emelkedett a gyulladásos és angiogenezis markerek expressziója a kontrollhoz képest. Ebben az esetben is hatékonynak bizonyult a pecsétviaszgomba, a kezelésnek köszönhetően szignifikánsan csökkent a tüdő súlya és a daganat területe.
És ez nem minden, ugyanis kevesebb daganatot figyeltek meg a pecsétviaszgomba-kivonattal és metforminnal kezelt egerek tüdejében. Míg a gyulladásos és angiogenezis markerekről kimutatták, hogy csökkennek a pecsétviaszgombát kapott egereknél (a metforminhoz hasonló hatékonysággal), az apoptotikus markerek emelkedtek, jelezve a gyógygomba ígéretes megelőző potenciálját a tüdőrák ellen.

Következtetések a tüdőrák cigarettafüst miatti kialakulásának megelőzéséről és kezeléséről

Nyersen vagy kivonat formájában fogyasztva a pecsétviaszgombáról nem ismert, hogy mellékhatásokat váltana ki, ezért is lehet ígéretes a rák elleni közdelemben.
A tanulmány szerint a pecsétviaszgomba hatásos lehet in vitro és in vivo a tüdőrák cigarettafüst miatti kialakulásának megelőzésében és kiegészítő kezelésében. Noha további kutatásokra van szükség a tanulmány eredményeinek megerősítéséhez, ez az előzetes bizonyíték előkészítheti az utat a klinikai vizsgálatokhoz. A tudósok úgy gondolják, hogy a pecsétviaszgomba potenciálisan alkalmazható a tüdőrák kockázatának fokozottan kitett embereknél, különösen a dohányosok esetében segítheti a megelőzést.

Több gyógygomba alkalmazásának előnyei

Mint látható, a pecsétviaszgomba a tüdőrák elleni harc egyik fontos szereplője lehet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez a gyógygomba sem gyógyszer, betegségek kezelésére kiegészítőként használható. Nem hasonlítható össze a szélesspektrumú medicinákkal, Fachet professzor éppen ezért évtizedes kutatása során egy komplex készítmény kifejlesztésén dolgozott. Kutatásának központjában az állt, hogyan lehet az egyes gyógygombák jótékony hatásait javítani és szélesíteni. Arra jutott, hogy egyes fajták a megfelelő adagolással képesek egymás pozitív tulajdonságait javítani és nem csupán egy-egy betegség ellen lehetnek segítségünkre. Így született meg a Vital Defense basic készítmény, amely Európában az első több összetevőt tartalmazó gyógygomba-készítmény. Fachet professzor kísérletei során felfedezte, hogy az egyes gyógygombák egészségügyi hatásai nagyban függnek a termőterülettől. Tehát nem mindegy, honnan származik és milyen módon termesztették az adott gyógygombát. A Vital Defense basic alapanyagai mai napig kizárólag a professzor által meghatározott termőterületekről származnak!

Forrás: https://www.news-medical.net/news/20230926/Could-a-mushroom-derived-product-be-the-future-of-lung-cancer-prevention.aspx

A közölt tanulmányban tett állítások nem vonatkoztathatók közvetlenül a Fachet termékekre. Figyelem! Étrend-kiegészítőknek tilos gyógyhatást tulajdonítani, ezek fogyasztása nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést és az egészséges életmódot.