Hogyan segítenek egészégesnek maradni a béta-glükánok?

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Hogyan segítenek egészégesnek maradni a béta-glükánok?

A béta-glükánok kulcsfontosságú szerepet vállalnak az egészségünk megőrzéséért folytatott küzdelemben. De mivel a szervezetünk nem képes előállítani, az egyetlen módja annak, hogy hozzájussunk, ha külső forrásokból szerezzük be. A gyógygombák bővelkednek béta-glükánokban, így érdemes megfontolni a rendszeres fogyasztásukat.

Az elmúlt évtizedekben a tudósok a béta-glükánokat és figyelemre méltó képességeiket alaposan tanulmányozták. Ezek a természetben előforduló vegyületek az oldható rostok egy fajtája, amelyekre a megfelelő koleszterin- és vércukorszint előmozdításától az immunrendszer támogatásáig sok mindenben számíthatunk.

Bővebben a béta-glükánokról

Számos jótékony hatása ellenére sok ember még mindig nem ismeri a béta-glükánokat. Ezek a természetben előforduló, vízben oldódó poliszacharidok (összetett szénhidrátok) az élesztő, bizonyos gabonafélék (árpa, zab, rozs, búza), algák, hínárok és egyes gyógygombák sejtfalában találhatók. Azonban nem minden béta-glükán egyforma. A cukormolekulák láncai különböző alakzatokat vesznek fel. Egyesek – jellemzően az algákban találhatók – lineáris szerkezetűek, míg mások, például a sütőélesztőben, gombákban, zabban és árpában lévők elágazó felépítésűek. Szerkezetük befolyásolja a viszkozitásukat és gélképző képességüket, meghatározva a szervezeten belüli működésüket.
A béta-glükánok gélképző természetüknél fogva helyet kaptak az élelmiszeriparban. Gyakran használják őket sűrítő- és emulgeálószerek helyettesítésére bizonyos élelmiszerek állagának javítására, valamint a rosttartalom biztosítására.

Védik az immunrendszert

In vitro vizsgálatok bebizonyították, hogy a béta-glükánok serkentik a makrofágok működését, amelyek elsődleges feladata a kórokozók bekebelezése és eliminálása. Aktiválják a kórokozók elleni védekezésben részt vevő neutrofil granulociták komplement receptorát, ily módon azok képesek lesznek felismerni és megsemmisíteni a tumorsejteket. Emellett a béta-glükánok szerepet játszanak a limfociták, ezen belül a természetes ölősejtek stimulálásában, amelyek képesek daganatos sejtekhez kötődni, és olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek megcélozzák és elpusztítják azokat.

A béta-glükánok ugyan nem emészthetők, de jelentős részüket a vastagbélben élő probiotikus baktériumok fermentálják, azaz hasznosítják. A béta-glükánoknak átfogó szerepük van ezen jótékony baktériumok szaporodásának elősegítésében, és a káros mikroorganizmusok számára kevésbé barátságos környezet megteremtésében. Lényegében jelentősen hozzájárulnak a kiegyensúlyozottan működő emésztőrendszerhez, ami kulcsfontosságú az általános jólét szempontjából.

A probiotikumok szerepet vállalnak az emésztőenzimek előállításában, támogatják az anyagcsere működését. Segítenek megszüntetni az emésztési zavarokat, a hasmenést és a székrekedést. Semlegesítik a méreganyagok egy részét, akadályozzák a patogén mikroorganizmusok szaporodását, és csökkentik a vastagbéldaganat kockázatát. Mivel az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is helyet adó vastagbélben található, az immunrendszerünk akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok minél nagyobb mennyiségben vannak jelen a bélflórában. A béta-glükánok prebiotikumként növelik a probiotikus baktériumok számát, továbbá fokozzák a B7-, B12-, K-vitamin-képző képességüket.

Csökkentik a gyulladást

A krónikus gyulladás számos egészségügyi állapothoz kapcsolódik, például a szívbetegséghez, sztrókhoz és olyan autoimmun betegségekhez, mint a lupusz vagy rheumatoid arthritisz. Az akut gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre. De ha elhúzódik, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Úgy gondolják, hogy a béta-glükánok csökkenthetik a szervezet gyulladásos reakcióját. Ez a hatás azon képességükből fakad, hogy szabályozzák a gyulladásos markerek szintjét.

Küzdenek a rák ellen

A kutatások azt sugallják, hogy a béta-glükánok részt vállalnak a rák elleni küzdelemben azáltal, hogy aktiválják a természetes ölősejteket és a T-sejteket. Az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy segíthetnek megállítani a rák terjedését, azonban még több kutatásra van szükség annak kiderítéséhez, hogy ezt mily módon teszik.

A Surgery Today folyóiratban közzétett 2012-es tanulmány szerint Japánban jóváhagyták a gyógygombákból származó béta-glükán kemoterápiával közös alkalmazását a gyomorrák és a vastagbélrák kezelésére, valamint a kissejtes tüdőrákos betegek remissziójának meghosszabbítására.

A béta-glükánok erősíthetik a késői stádiumú rákbetegek immunrendszerét a Journal of Hematology and Oncology című folyóiratban megjelent 2009-es áttekintés szerint. Az áttekintésben szereplő egyik tanulmányban az áll, hogy a béta-glükán a tüdő-, máj- és melldaganatban szenvedő résztvevők több mint 60 százalékánál csökkentette a daganatok méretét.

Egyéb jótékony hatásaik

A béta-glükán hatékony módja lehet a cukorbetegség kezelésének, mivel segít szabályozni a vércukorszintet, és ily módon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A béta-glükánok mérsékelik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, ami kézzelfogható egészségügyi előnyökkel jár a szívműködés és a keringés szempontjából. Jótékony hatásuk a koleszterinszintre a szénhidrát-anyagcserére gyakorolt ​​hatásukból is adódhat. A cukrok és zsírok anyagcseréje a szervezetben szorosan összefügg. Az inzulin felelős a koleszterin fokozott szintéziséért. Mivel a béta-glükán csökkenti a cukrok felszívódását és az inzulin kiválasztását, közvetve hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez. Továbbá a béta-glükánok jelenléte megnöveli a zsíremulziócseppek átmérőjét, ami tovább csökkenti a felszívódásukat.

A béta-glükán és a kollagén felhasználásával készült kötszer jelentősen csökkenti a fájdalmat, felgyorsítja a gyógyulási és hegesedési folyamatot.

Miután a béta-glükánok immunstimulálók, alkalmazásuk segít az allergia leküzdésében. Egyes krónikus bőrgyulladások, például az ekcéma megszüntetésében szintén sikereket értek el vele.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704234/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0223523417306955

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561420306506

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12384807/

https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/benefits-of-beta-glucan

https://jhoonline.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-8722-2-25