Gyógygomba rák ellen + 6 gyógyhatás a gombáktól

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Gyógygomba rák ellen + 6 jótékony hatás

A kaliforniai UCLA Health a világ egyik legnevesebb kórház hálózata, az itt dolgozó szakemberek összegyűjtötték a gyógygombák legfontosabb egészségügyi hatásait. Ezeket mutatjuk be cikkünkben, amiből az is kiderül, hogyan járulhatnak hozzá a gombák a daganatos betegségek kezeléséhez.

Ha csak általában az ehető gombákról beszélünk akkor is igaz, hogy ezek rendkívül egészségesek és érdemes őket beilleszteni az étrendünkbe. Egyrészt azért, mert sós ízt kölcsönöznek az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adnának hozzájuk. De, az egészségügyi előnyök nem állnak meg itt. Az UCLA Helath kutatói egy rövid listát készítettek arról, hogy a gombák miként képesek ellensúlyozni a krónikus betegségeket és javítani a mindennapi egészséget. Fontos tudni, hogy a felsorolt jótékony hatások a valamilyen módon elkészített, tehát étkezésre szánt gombák esetében is fennállnak, ám a kivonatok és őrlemények esetében erőteljesebbek lehetnek, hiszen ezek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat.

Csökkentheti a rák kockázatát a gyógygomba

Az 1966 és 2020 között készült 17 ráktanulmány áttekintése azt mutatja, hogy napi 18 gramm gomba fogyasztása (ami körülbelül 1/8 csésze vagy két közepes gombának felel meg) akár 45 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát. A gombák az ergotionein, egy aminosav és antioxidáns gazdag forrásai, mely megakadályozza vagy lassítja a sejtkárosodást.
Egyes gyógygomba fajták (például shiitake vagy a bokrosgomba és a király osztriga) nagyobb mennyiségű ergotioneumint tartalmaznak. A kutatók azonban azt találták, hogy bármilyen gomba beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát. (1)

Alacsonyabb nátriumbevitel

A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak, ugyanis a nátrium miatt a szervezet visszatartja a felesleges folyadékot, ami növelheti a vérnyomást. Hogy ez ne történjen meg, azaz a nátriumbevitel csökkentése érdekében érdemes gombákat fogyasztani.
A gombák természetesen alacsony nátriumtartalmúak – egy egész csésze fehér csiperkegomba mindössze öt milligramm nátriumot tartalmaz. Sós ízt adnak az ételekhez ez pedig csökkenti a hozzáadott só szükségességét, és így könnyebb ordában tartani a vérnyomást. A Culinary Institute of American és az UC Davis tanulmánya szerint az elfogyasztott hús felének gombára cserélésével 25 százalékkal csökkenthetjük a nátriumbevitelt. (2)

Az alacsonyabb koleszterinszint elősegítése gyógygomba segítségével

A gombák kiválóan helyettesítik a vörös húst, miközben minimalizálják a kalóriabevitelt, a zsírt és a koleszterint. A kutatások azt mutatják, hogy különösen a shiitake gomba segíthet alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a koleszterin termelődését, blokkolják a koleszterin felszívódását és csökkentik a vérben a koleszterin teljes mennyiségét.

A gyógygomba védheti az agy egészségét

Kutatók továbbra is tanulmányozzák a gombafogyasztás hatását az enyhe kognitív károsodásra (MCI). Az MCI memória- és nyelvi nehézségeket okoz és gyakran az Alzheimer-kór előfutára.
Egy szingapúri tanulmányban azoknál a résztvevőknél, akik hetente több mint két csésze gombát ettek, 50 százalékkal alacsonyabb volt az MCI kialakulásának kockázata. Még azoknál is, akik csak egy csészét ettek, kimutattak némi hasznot. A résztvevők által fogyasztott gombák között arany-, osztriga-, shiitake- és fehércsiperkegomba szerepelt.

D-vitamin-forrás a gyógygomba

A D-vitamin segít a szervezetnek felszívni a kalciumot, hogy fenntartsa a csontok egészségét. Sokan támaszkodnak a kiegészítőkre vagy a napsütésre, hogy D-vitaminhoz jussanak, de ha ezt a tápanyagot az étrenden keresztül szeretnénk megkapni, a gombák jelenthetik a választ. Ez az egyetlen olyan élelmiszer, amely D-vitamin forrása.
Az emberekhez hasonlóan, bizonyos UV-fénynek vagy napfénynek kitett gombák növelhetik a bennük lévő D-vitamin mennyiségét. A fehér gomba, a portabella és a cremini gombák biztosítják a legtöbb D-vitamint UV-fény vagy napfény hatására. Ezért elfogyasztásuk előtt ezeket érdemes kitenni a napra vagy UV-fény alá. Ugyanakkor, egy kicsit több, mint egy csésze bokrosgomba fogyasztása ugyanazt a célt éri el anélkül, hogy napsugárzásra lenne szükség.

Hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez

Ha a bélflóra kiegyensúlyozott, tehát többségben vannak benne a probiotikus baktériumok a káros mikroorganizmusokkal szemben, akkor jobban működik az immunrendszerünk és általában egészségesebbek vagyunk. Mi ennek az oka? A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra egyrészt közvetlenül befolyásolja az immunrendszert (az immunsejtek 80 százaléka szintén a vastagbélben helyezkedik el), másrészt a jótékony baktériumok hozzájárulnak az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához, valamint vitaminokat és más az egészséghez elengedhetetlenvegyületet termelnek. Nem utolsó sorban pedig a probiotikus baktériumok egyszerűen kiszorítják a káros mikroorganizmusokat a vastagbél nyálkahártyájáról, így ezek nem tudják patogén hatásaikat kifejteni.
A jótékony baktériumok szaporodásához prebiotikus rostokra van szükség, ezeket jelentős mennyiségben tartalmazzák a gyógygombák, a többi között a shiitake gomba.

A gyógygomba erősíti az immunrendszert

A gyógygombák makrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert. Ilyen a szelén, amely segít a szervezetnek antioxidáns enzimeket előállítani a sejtkárosodás megelőzése érdekében.
Gazdagok a sejtek növekedését és az immunrendszer működését fokozó, illetve a gyulladást csökkentő D-vitaminban. A bokrosgomba fogyasztása egyszerű módja annak, hogy hozzájussunk a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz. Különösen a shiitake gomba bővelkedik B6-vitaminban, amely segít a szervezetnek vörösvértesteket, fehérjéket és DNS-t képezni.

Források:

(1) https://academic.oup.com/advances/advance-article-abstract/doi/10.1093/advances/nmab015/6174025?redirectedFrom=fulltext

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124478/

https://www.uclahealth.org/news/7-health-benefits-of-mushrooms

A cikkben olvasható állítások nem vonatkoznak közvetlenül a honlapon árusított  termékeinkre. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet és életmódot, valamint nem válthatják ki a gyógyszeres kezelést.