Orvosok mondják: gyógygombák és a rák kezelése

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Gyógygombák és a rák kezelése

Magyarországon még gyermekcipőben jár a gyógygombák alkalmazása a hagyományos orvoslás területén, ám ez nem mindenhol van így. Cikkünkben két olasz immunológus, onkológus szakértő orvos véleményét közöljük a gyógygombák rákgyógyászatban történő bevonásának lehetőségeiről és az eddigi tapasztalatokról.  

A gombákat a világ kultúrái évezredek óta használják a gyógyászatban. Időszámításunk előtt 450 körül Hippokratész görög orvos az Amadou gombát optimálisnak találta a gyulladások csökkentésére és a sebek gyógyítására, míg ókori kínai orvosi szövegek a pecsétviaszgombát öregedésgátló tonikként írják le. A gyógygombák széleskörű használata ma is folytatódik Keleten, több mint 100 fajtát használnak csak a rák kezelésére, míg a gombák erős kapcsolata az immunrendszer erősítésével az évek során egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a nyugati orvoslásban, különösen az immuno-onkológia területén, mint integrált terápia. Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete például négy gyógygomba használatát tartja számon támogató terápiái között.

Gyógygombák és integrált onkológia

Az integrált onkológia sarokkövei a rák megelőzése és kezelése a hagyományos terápiákkal (kemo-radio-immunterápia) kombinált kiegészítő terápiák alkalmazásával, amelyek szintén szilárd tudományos bizonyítékokon alapulnak. Úgy tűnik, hogy a gyógygombák bizonyos típusai hatékonyan javítják a kemoterápiás kezelés alatt álló onkológiai betegségben szenvedők túlélését, míg más gombafajok segítenek megerősíteni a kezelt szervezet természetes immunvédelmét.

 Két szakértő orvos a gyógygombákról

„A gombákat általában a fitoterápiában tanulmányozzák, bár nagyon különböznek a növényektől” – magyarázza dr. Sergio Stinco mikológus, fitoterapeuta és onkológiai szakértő, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a terápiás területen a gombák elsősorban immunmoduláló, méregtelenítő és adaptogén hatásúak, azaz optimalizálják a test energiáját stresszes helyzetekben és elősegítik az anyagcsere egyensúlyának helyreállítását.
„A gombák sokrétű aktivitása számos bioaktív molekula egyidejű hatásához kapcsolódik, amelyeket in vitro és állatmodelleken, tehát in vivo izoláltak és tanulmányoztak” – magyarázza dr. Filippo Bosco, a Pisai Egyetemi Kórház orvosigazgatója. Ezek az anyagok szinergikus hatást fejtenek ki, amely helyreállítja a homeosztázist, és ez megkönnyíti a stresszes helyzetekhez való lehető leggyorsabb alkalmazkodáshoz szükséges fiziológiai folyamatok lezajlását. Így segítik a testet, hogy ellenálljon például ráknak. A gombakivonatokat széles körben tanulmányozták többszörös terápiás hatásuk miatt: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, szív- és érvédő, antidiabetikus, májvédő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek alapvetőek az immunmodulációban, és ezért stimulálhatják a gyulladáscsökkentő választ. Az is ismert, hogy a gombák aktiválják a hematopoetikus őssejteket, limfocitákat, makrofágokat, T-sejteket, dendritikus sejteket és természetes ölősejteket – folytatja a szakember. Az elmúlt 20 évben végzett kiterjedt tudományos kutatások kimutatták, hogy a gombák erős daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, lassítják a tumor növekedését bizonyos onkogének szabályozása, a tumor angiogenezis gátlása és a rosszindulatú sejtek fagocitózisának fokozása révén. Ezenkívül a bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyógygombák biztonságosan növelhetik a kemoterápia hatékonyságát, miközben egyidejűleg védenek a hematopoetikus csontvelő elnyomásától.

Milyen típusú rákra a legmegfelelőbbek?

„A gyógygombák megelőző és adjuváns hatást mutatnak a rákos betegeknél alkalmazott hagyományos gyógyszeres terápiákban. Tulajdonságaik hasznosak a rák különböző típusaiban” – hangsúlyozza dr. Bosco. A klinikai vizsgálatok során úgy tűnik, hogy a gyógygombák javítják a gyomor- és vastagbélrákban szenvedők túlélését, és bár a bizonyítékok nem olyan erősek, más típusú rákban szenvedők számára is előnyösek lehetnek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a shiitake gombából kivont Lentinan kemoterápiával kombinálva meghosszabbítja a túlélést gyomor-, prosztata-, vastagbél- és májrákban szenvedő betegeknél.

Milyen gyógyombákat használnak rákos betegek esetében?

Figyelembe kell venni, hogy sajnos évről évre egyre több rákot diagnosztizálnak. Azok az emberek, akiknél kimutatták a rosszindulatú daganatot mindent meg akarnak tenni a betegség leküzdése, tüneteinek kezelése és a sugárzás/kemoterápia mellékhatásainak enyhítése érdekében. Ez az oka annak, hogy sokan kiegészítő gyógyszerekhez fordulnak. A leggyakoribb rákok között említhetjük például a méh endometrium rákját, amely a nőgyógyászatban a leggyakoribb rosszindulatú daganat. Hiányoznak azonban a gyógyító terápiák, különösen a késői stádiumban diagnosztizált betegek esetében. A kínai hernyógomba, a pecsétviaszgomba és a mandulagomba széles körben alkalmazott adjuváns kiegészítőként a tumor kezelésében. Ezeknek a gombáknak a hatóanyagai különösen erős gátló hatást gyakorolnak a rákos sejtek életképességére és proliferációjára, valószínűleg az autofágia indukcióján keresztül. A tudományos adatok arra utalnak, hogy ezek a kivonatok hatékonyan alkalmazhatók adjuvánsként az endometrium rák terápiájában.

Ezért előnyös a pecsétviaszgomba

A leggyakrabban használt gyógygombák közé tartozik a pecsétviaszgomba kivonata, melyet általában immunrendszer erősítőként ajánlanak a kezelés alatt álló rákos betegeknek. A pecsétviaszgomba alkalmazásával kapcsolatos legújabb laboratóriumi kutatások és preklinikai vizsgálatok ígéretes eredményeket mutattak a tumorellenes aktivitás tekintetében. Hatásosságára vonatkozó klinikai bizonyítékok azonban még mindig korlátozottak, ezért szisztematikus felülvizsgálatra van szükség az egészségügyi szakemberek kollektív tájékoztatása érdekében. Ebben a tekintetben érdemes megemlíteni egy 2016-os tanulmányt, amely öt releváns, randomizált, kontrollált vizsgálatot azonosított összesen 373 beteget elemezve. A kutatók statisztikai elemzést végeztek, hogy összegyűjtsék a rendelkezésre álló adatokat a különálló egyedi vizsgálatokból. Azt találták, hogy a pecsétviaszgomba-kivonattal kezelt betegek 1,3-szor nagyobb valószínűséggel reagáltak kedvezően a kemoterápiára vagy a sugárkezelésre, mint a kontrollcsoport. Az adatok azonban nem mutattak ki szignifikáns hatást a tumor csökkentésére, amikor a kivonatot önmagában alkalmazták. Ez a gyógygomba stimulálhatja a gazdaszervezet immunfunkcióit is, jelentősen növelve a CD3, CD4 és CD8 limfociták százalékos arányát. A természetes gyilkos sejtek aktivitása, amelyet a rákos sejtek elleni önvédelem mutatójaként javasoltak megemelkedett. A gyógygomba-kivonatot szedő csoportról kimutatták, hogy a kezelés után jobb életminőséggel rendelkezik, mint azok, akik nem szedték a gombás kiegészítőt.  

Forrás: www.oncolife.it/nutrizione-ed-integrazione/funghi-medicinali-ottimi-per-la-prevenzione-e-la-cura-dei-tumori