Mitől lesz valaki fiatalon rákos? 

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Mitől lesz valaki fiatalon rákos?

Az elmúlt néhány évtizedben az orvosok a rák előfordulásának drámai növekedést tapasztalták az 50 év alattiaknál. A nyugtalanító tendencia arra késztette a tudósokat, hogy kutatási programot hozzanak létre a lehetséges okok kivizsgálására és kiderítsék, mely kezelések ígéretesek a fiatalok számára. Cikkünkben körbejárjuk, mitől lesz valaki fiatalon rákos.

A rák egyik leggyakoribb kockázati tényezője az, ami ellen nem tehetünk semmit: az életkor. A daganatos betegek átlagéletkora eddig 68 év körül mozgott, most viszont egyre több fiatal felnőttet diagnosztizálnak rosszindulatú tumorral.

Melyek a rák korai életkorban való kialakulásának lehetséges kockázati tényezői?

Az elmúlt évtizedekben egyre több 50 év alatti felnőttnél állapítanak meg rákot. A Brigham and Women’s Hospital kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy a rákos megbetegedések, többek között a mell-, vastagbél-, nyelőcső-, vese-, máj- és hasnyálmirigyrák előfordulása drámaian megnőtt az 50. életévüket még be nem töltöttek körében. Annak érdekében, hogy megértsék, miért van ez így, a tudósok kiterjedt elemzéseket végeztek. A Nature Reviews Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, aminek fiatalon ki vagyunk téve, az befolyásolhatja a rák kialakulásának kockázatát az életünk későbbi szakaszában, azonban még mindig nem teljesen világos, hogy milyen tényezők számítanak.

A rák korai létrejöttének lehetséges kockázati tényezői közé sorolható az alkoholfogyasztás, az alváshiány, a dohányzás, az elhízás és feldolgozott ételek fogyasztása, ami a mikrobiom összetételének megváltozásával jár. A kutatók által vizsgált 14 növekvőben lévő ráktípus közül nyolc az emésztőrendszerrel függött össze. De miért van ez? Az általunk bevitt tápanyagok táplálják a bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusokat. Az étrend közvetlenül befolyásolja a mikrobiomot, amelynek nem megfelelő összetétele különféle betegségekhez kapcsolódik, beleértve a rákot is. 
Az elhízott gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak kövér felnőttekké, és mivel az elhízás a rák ismert kockázati tényezője, ebből az következik, hogy ezeknél a felnőtteknél valószínűleg korábbi életkorban jelentkezik daganatos betegség, hiszen hosszabb ideig voltak kitéve ennek a rizikófaktornak.

A férfiak veszélyeztetettebbek

Az orvosok évtizedek óta tudják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel lesznek daganatos betegek, mint a nők. A tudósok egykor azt hitték, hogy a megnövekedett kockázat az életmódbeli különbségekhez kötődik, hiszen sokáig az erősebb nem képviselői jellemzően többen ittak és dohányoztak, és a munkahelyi környezetük is növelte a kockázatot. De még akkor is, amikor egyre több nő kezdett dohányozni, alkoholt fogyasztani, vagy hasonló helyeken dolgozni, mint a férfiak, a rák előfordulása változatlan maradt. Évtizedekig senki sem tudta pontosan meghatározni ennek pontos okát, aztán egy 2016-os tanulmányban, amelyet a Broad Institute of MIT and Harvard, valamint több kórház vezetett, a kutatók feltárták a különbség genetikai magyarázatát. Mint kiderült, a nők rendelkeznek bizonyos védőgénekkel, amelyekkel a férfiak nem. Ezek a gének megakadályozzák, hogy a sejtek kontrolláltalanul növekedjenek és rákot okozzanak.

Hogyan csökkenthető a rák kockázata?

A túlsúly és az elhízás megkönnyíti a rákos sejtek növekedését és szaporodását. Változásokat okozhat a szervezetben, beleértve a hosszan tartó gyulladást, valamint az inzulin a nemi hormonok normálisnál magasabb szintjét. A súlygyarapodás elkerülése és a fogyás segít csökkenteni a rák kockázatát.
A dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás csökkentése ugyancsak fontos lépések. Már napi pár perc intenzív testmozgás is jótékony. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az életmódbeli változások nemcsak a daganatos betegségek gyakoriságát csökkentik, hanem a szívbetegségekét is.

Egyetlen élelmiszer sem védhet meg önmagában a ráktól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a különféle zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal teli étrend csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát.

Így segíthetnek a gyógygombák

Egyes a gombafajok számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek meglepő előnyökkel járhatnak az emberi egészségre nézve. A gyógygombákban rejlő béta-glükánok a veleszületett és az adaptív immunrendszer stimulálásával támogatják és aktiválják a szervezet saját immunválaszát, így védenek a betegségekkel szemben. Ezekről a poliszacharidokról kimutatták, hogy immunstimuláló és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy kísérlet megerősítette, hogy nincs közvetlen sejtmérgező hatásuk, viszont előidézheti a tumorsejtek apoptózisát, így daganatellenes szerepet játszhatnak. Fokozhatják a makrofágok aktivitását, amelyek egyik szerepe a rákos sejtek, baktériumok, vírusok bekebelezése.

Fontos a szűrővizsgálat

Sajnos a megfelelő életmód sem biztosíték arra, hogy elkerüljük a rákot. A legtöbben ismerünk valakit, aki egészségesen élt, mégis daganatos beteg lett. De miért betegednek meg ezek az emberek? Még a magukra odafigyelő, és az ismert kockázati tényezőkkel nem rendelkezőknél is előfordulhatnak genetikai mutációk vagy más olyan tényezők, amelyeket nem értünk teljesen. Sok daganatos megbetegedés a korai szakaszában tünetmentes, ezért van szükség a szűrésre. A rák korai felismerése létfontosságú a túlélés szempontjából.

A cikk tájékoztató jellegű és nem minősül életmódtanácsadásnak!

Források:

https://www.cancercenter.com/community/blog/2022/02/men-and-cancer-risk

https://www.gavi.org/vaccineswork/cancer-under-50s-rising-globally-why?

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220906161454.htm

Fotó: https://www.pexels.com (Fotó: Thirdman)