Mellrák: tünetek, okok és kezelési lehetőségek

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Mellrák tudnivalók

A mellrák még mindig az egyik vezető halálok a nők körében, azonban a férfiakat sem kíméli. Rendkívül agresszív betegség, de ha időben felfedezik, jelentősen megnő a teljes gyógyulás esélye. Ehhez azonban ismerni kell a tüneteit. Cikkünkben bemutatjuk a betegség leggyakoribb figyelmeztető jeleit, de az is kiderül, hogyan segíthetnek a gyógygombák a megelőzésében.

A mellek természetesen változnak az életkor előrehaladtával, és normális, hogy bizonyos átalakulások mennek végbe az emlőszövetekben. Sajnos a legtöbb nő nemhogy ezekkel a vátozásokkal nincs tisztában, de a mellrák tüneteivel sem. 

Mik a mellrák tünetei, mire kell odafigyelni?

Elég megnézni a statisztikákat, és azonnal megértjük, miért annyira veszélyes a mellrák. Világszerte a nők mintegy tíz százalékát érinti, csak az Egyesült Államokban 2021-ben több mint 300 000 új esetet diagnosztizáltak. Nagyobb a betegség kialakulásának esélye a posztmenopauza alatt, illetve azoknál, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) legalább 30, tehát elhízottnak tekinthető. Magas a mellrák esetén az elhalálozás esélye, ennek oka, hogy agresszív daganatról van szó, nagyon gyorsan szóródik, áttéteket képez. Először a közeli szöveteket támadja meg, elsősorban a nyirokrendszer keresztül, a rák gyorsan elterjed a test távolabbi részeibe.
Mint minden betegségre, úgy a mellrákra is igaz: minél hamarabb felismerik, annál könnyebben gyógyítható. És ez a mellrák esetében viszonylag egyszerűen megoldható lenne, hiszen rendelkezésre állnak a szükséges diagnosztikai vizsgálatok. Egyszerű tehát a megoldás bizony, rendszeresen el kell menni mammográfiára, a teljesen fájdalommentes szűrésen ugyanis nagy biztonsággal kimutatható a kezdődő daganat. Nem érdemes tehát lustaság, félelem vagy bármilyen más okból elmulasztani a vizsgálatot, ami szó szerint életet menthet. Sőt, a korai stádiumában „elkapott” mellrák kezelésekor, nagyon jó eséllyel a teljes emlő megtartható. 

A mellrák stádiumai

Hogy megértsük, miért annyira lényeges a korai felismerés, ismerjük meg a mellrák négy stádiumát. Az elsőben a rákos sejtek még „csak” a mell zsírszöveteiben szaporodna el kórosan, a daganat kisebb 2 centiméternél. Ezt követően, a második stádiumban, a daganatos sejtek a mell nagyobb részében szétszóródnak, a daganat még 2 cm alatti, de közeledik a nyirokcsomókhoz. A harmadik stádiumban, a daganat tovább nő, eléri a nyirokmirigyeket és a mellkörnyéki szöveteket. Az utolsó, azaz a negyedik stádium tulajdonképpen az áttétek képződését jelenti.

Hogyan ismerhetjük fel a betegséget?

A mellráknak számos korai tünete van, ezek jelentkezhetnek önállóan, vagy csoportosan. Néhány közülük más betegségre is utalhat, ennek ellenére, saját érdekünkben, az emlőrák lehetőségét sose zárjuk ki. Talán a leginkább gyakori tünet a mell alsó részén, a hónaljtájékon, tapintásra sokszor érzékeny, fájdalmas duzzanat. Nem mindegy az észlelés ideje. Ha a duzzanat a menstruációs ciklus előtt közvetlenül, vagy a menstruáció közben jelentkezik, és egyébként nincsen jelen, általában a ciklussal kapcsolatos hormonváltozás okozza, azaz nincsen szór kóros elváltozástól. Amennyiben viszont a menstruáció után is megmarad, azonnal forduljunk orvoshoz. Lássuk, melyek a mellrák legfontosabb tünetei:

  • kisebb, nagyobb csomó, vagy csomók a mellben,
  • fájdalom a mellben, esetleg a közvetlen környezetében,
  • karok gyakori bizsergése,
  • karok gyakori zsibbadása,
  • a mell krónikus megnagyobbodása (kivéve a menstruáció előtt és alatt),
  • a mellszövetek magasabb hőmérséklete,
  • kivörösödés,
  • narancsbőr a mellen,
  • folyamatos vagy gyakran visszatérő mellviszketés,
  • mellkasi folyadékgyülem,
  • visszahúzódó mellbimbó(k),
  • nedvedző vagy vérző mellbimbó(k),
  • pericardialis folyadékgyülem.

A mellrák megelőzésében, különösen fontos az önvizsgálat. Minden nap szánjunk rá egy-két percet, tapogassuk meg a melleinket.

Mik a kockázatok?

Nem minden esetben mutathatók ki egyértelműen a mellrák kialakulására hajlamosító tényezők, léteznek ugyanakkor rizikófaktorok, amelyek növelik a betegség kockázatát. A mellrák okai közvetve, vagy közvetlenül, a következők lehetnek:

Életkor. A legtöbb mellrákot az 50 év feletti korcsoportban diagnosztizálják. Elsősorban azoknál, akik 30 éves koruk után szültek, vagy gyermektelenek. Megfigyelték azt is, hogy a korai menopauza is megnöveli a rák kockázatát.

Örökletesség. Felmérések szerint, a mellrákban szenvedők 5-10 százalékánál, a közvetlen rokonok között előfordult emlődaganat. Elsősorban az öröklött, hibás BRCA1 és BRCA2 gének tehető ezért felelőssé.

Ösztrogén alapú gyógyszerek, fogamzásgátlók. Szintén statisztikákkal alátámasztott, hogy ezeknek a készítményeknek a rendszeres szedése (főleg fiatalabb korban), megnöveli a mellrák kialakulásának valószínűségét.

Nem megfelelő táplálkozás. Nem konkrét ételekre, italokra kell gondolni, hanem általában a helytelen étrendre. Az adalékanyagokban bővelkedő – ilyen a legtöbb kész- és félkész étel –, a fehér cukor, a fehér liszt, az állati zsírok, az alkohol gyakori és túlzott fogyasztása, illetve a vitaminok, rostok, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya miatt, az immunrendszer legyengül, így kevésbé tudja megakadályozni a rákos sejtek szaporodását. Itt kell megemlíteni a bélflórát, ami közvetlenül meghatározza az immunrendszer állapotát. Amikor a helytelen étrend vagy például az antibiotikumok fogyasztása miatt, a bélflórát felépítő jótékony baktériumok száma, a velük együtt élő patogén mikroorganizmusokhoz képest lecsökken, szervezetünk védtelenebb lesz a daganatokkal szemben.

Mozgásszegény életmód. Ez egy olyan intelem, amire sokan még mindig csak legyintenek. Ugyan, mi köze lehet a mozgásnak a mellrákhoz. Pedig, ha közvetlenül nem is, közvetve a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ugyanaz a helyzet, mint az egészségtelen étrend esetében, hiszen az elégtelen mozgás kihat az immunrendszer teljesítőképességére, míg a felhalmozódó zsírpárnák negatívan befolyásolják testünk általános működését, így egészségi állapotát.

Fizikai sérülés. Ritkán, de előfordul, hogy a mellrák valamilyen közvetlen fizikai behatást miatt alakul ki. Amennyiben a mellett nagyobb ütés éri, és ezt követően csomó vagy más elváltozás jelenik meg, a biztonság kedvéért, forduljunk szakemberhez.

Gyógygombák és életmódváltás a mellrák ellen

A mellrák gyógyítása nagyban függ attól, milyen stádiumú, hol helyezkedik el, és mekkora a tumor. Szintén befolyásolja a terápiát a beteg kora és általános egészségi állapota.
Általában műtéti megoldás mellett dönt az orvos, amit kemoterápiával, sugárterápiával, esetleg hormonterápiával kombinál. Előfordulhat az is, hogy ezek közül csak az egyiket alkalmazzák.
műtéti beavatkozás kétféle lehet: vagy csak magát a daganatot távolítják el, vagy az egész mellett, amit művi úton pótolnak. A hormonterápia lényege, hogy olyan gyógyszereket adagolnak, amelyek blokkoljak a hormonok ösztrogéntermelését. Sugárkezelés során közvetlenül a daganatot bombázzák, mivel a daganatos sejtek, az egészségeseknél gyorsabban roncsolódnak, és halnak el.
A kiegészítő kezelések közül érdemes megemlíteni a bélflóra megerősítését, amit a legegyszerűbben a probiotikus és prebiotikus étrend-kiegészítőkkel érhetünk el, valamint az antioxidánsokban bővelkedő termékek, élelmiszerek megemelt fogyasztását. Kifejezetten ajánlhatók egyes gyógygombák, a University of Arkansas kutatóinak vizsgálata szerint a shiitake hatóanyagai, egyes mellrákos sejtekben, elindíthatják a programozott sejthalált. Ezzel nemcsak a daganat mérete csökkenhet, hanem az áttétek képződésének kockázata is csökkenhet.
Egy olasz tudományos kutatás, amelyben egy mellrákban szenvedő beteg kezelését követték nyomon a pecsétviszgomba rákellenes hatását emeli ki, a gomba a vizsgálat szerint citosztatikumként akadályozza a rákos sejtek szaporodását a mellben.
A portugál University of Porto orvoskutatóinak jelentéséből kiderül, hogy a bokrosgomba egyik legfontosabb vegyülete, a D frakció apoptózist, azaz sejthalált indít be az emlőrákos sejtekben. Tovább jelentősen csökkenti a rákos sejtek életképességét.  
Ami az életmódot illeti, a fentiekben tárgyaltak (rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás) mellett, a napozásra is érdemes odafigyelni. A torontói Cancer Care of Ontario kutatásából ugyanis kiderül, hogy a napfény hatására termelődő D-vitamin, korosztálytól függetlenül, csökkentheti a mellrák kockázatát. Természetesen a túlzott napozás még ilyen célból sem ajánlott, délelőtt 11 és délután 2 óra között, a bőrrák megelőzése érdekében, mellőzzük a napfürdőzést.

Hogyan segíthetnek a gyógygombák a mellrák esetén, erről szól az itt olvasható interjú, egy volt mellrákos beteggel. Kattintson ide.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127601

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0021882

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16566671

https://www.remedypublications.com/world-journal-of-breast-cancer-research-abstract.php?aid=5711

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21480800

Bár a dr. Fachet termékek tartalmazzák a cikkben szereplő gyógygombákat, a fentiekben olvasható állítások nem vonatkoztathatók közvetlenül a honlapon árusított termékeinkre. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet és életmódot, valamint nem válthatják ki a gyógyszeres kezelést.