A gyógygombák egyszerűen szükségesek a jóllétünkhöz, akárcsak bizonyos baktériumok és mikrobák. Persze az egyes gyógygombák hatása eltérő, de összességében elmondható, hogy mindegyik lenyűgöző egészségügyi előnyökkel rendelkezik.
A gyógygombák számos egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonsággal dicsekedhetnek, többek között antioxidáns, rákellenes, cukorbetegség elleni, immunerősítő, szív- és érvédő, koleszterinémiás, antibakteriális, allergia-, parazita-, vírus és gombaellenes, méregtelenítő és májvédő hatásokkal. Védenek a daganatok kialakulásától és a gyulladásos folyamatoktól is, öregedésgátló, neuroprotektív, vese- és májvédő, hormonegyensúlyozó tulajdonságokkal bírnak.
Miért olyan hatékonyak?
A poliszacharidok a legismertebb és legerősebb gomba eredetű anyagok, amelyek daganatellenes és immunmoduláló hatásokkal rendelkeznek. A béta-glükánok a gombákban található fő poliszacharidok, és a gomba sejtfalának mintegy felét teszik ki. A béta-glükánok felelősek számos ehető gomba rákellenes, immunmoduláló, antikoleszterinémiás, antioxidáns és neuroprotektív hatásáért. Veleszületett és adaptív immunválaszokat is indukálnak, ezenkívül védenek a fertőző betegségektől, a ráktól és segítik a betegek felépülését a kemoterápia és a sugárkezelés után. Emellett ezek a vegyületek jótékony hatással vannak az aktív és stresszes életmódot folytatókra, valamint a sportolókra is.
A gyógygombákban rejlő fenolos vegyületek élettani tulajdonságok széles skáláját mutatják, például antiallergén, antiatherogén, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antitrombotikus, kardioprotektív és értágító hatásúak. A fenolos vegyületek védelmet nyújtanak számos degeneratív rendellenességgel szemben, beleértve az agyi működési zavarokat, a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket. Ez a tulajdonságuk az antioxidánsként való működésükhöz kapcsolódik, ugynis képesek megkötni a szabad gyököket és a reaktív oxigénfajtákat.
A bioaktív fehérjék a gombák funkcionális komponenseinek fontos részét képezik, és gyógyszerészeti potenciáljuk szempontjából is jelentős értéket képviselnek. A gyógygombák nagyszámú, érdekes biológiai aktivitású fehérjét és peptidet termelnek, például lektineket, gomba eredetű immunmoduláló fehérjéket, riboszóma-inaktiváló fehérjéket, antimikrobiális fehérjéket, ribonukleázokat és lakkázokat. Immunmoduláló, daganatellenes, vírusellenes, antibakteriális hatással rendelkeznek. Némelyikük igen erős antiproliferatív aktivitást mutat egyes tumorsejtvonalak irányában.
Melyek a leghatékonyabb gyógygombák?
Nézzünk meg közelebbről néhányat a leghatékonyabb gyógygombák közül, amelyeket évszázadok óta használnak a tradicionális orvoslásban.
A pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) a hagyományos kínai orvoslásban gyógynövényként használják, különösen a máj és az immunrendszer egészséges működése érdekében. Több mint 400 bioaktív vegyületet tartalmaz, és a kutatások azt sugallják, hogy immun- és májvédő hatásaiért a benne található fehérjék és a triterpének, különösen a ganodermasavak felelősek. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy utóbbiak gátolják a hisztamin felszabadulását a hízósejtekben, ami azt jelenti, hogy csökkentik a szervezetben a gyulladásos választ. A pecsétviaszgombában található egyedülálló fehérjékről kimutatták, hogy az oxidatív stressz csökkentésével védik a májat. A pecsétviaszgomba előnyei azonban nem érnek véget. Egy metaanalízis, amelyet 373 ember bevonásával végeztek úgy találta, hogy a daganatos betegek 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a kemo- vagy a sugárterápiára a Ganoderma lucidum kivonatának szedése mellett, mint azok, akik nem fogyasztották azt a kezelés részeként. Egy másik tanulmány szerint, a gomba gátolja a tumorsejtek proliferációját. Laikus szóval a pecsétviaszgomba az egyik leghatékonyabb immunerősítő, és segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában.
A kínai hernyógombát (Cordyceps sinensis) több mint hat évszázada alkalmazzák az ázsiai kultúrákban az energia, a libidó, az immunitás, az állóképesség és az alvásminőség javítására.
Elsődleges terápiás összetevői közé tartozik a cordycepin és származékai, a poliszacharidok és az ergoszterol. Ezek a vegyületek számos gyógyhatást fejtenek ki az emberben. Szabályozzák a vércukorszintet, fokozzák a véráramlást, támogatják a szív egészségét, avítják a veseműködést és csökkentik a fáradtságot. A kínai hernyógombáról kimutatták, hogy felpörgeti az AMPK (AMP-aktivált protein kináz), vagyis az elsődleges anyagcsere szabályozó enzim termelődését, ami elősegíti az izmok regenerálódását és a zsíranyagcserét.
A shiitake gomba (Lentinula edodes) a kelet-ázsiai országokban őshonos, de ma ma már világszerte termesztik és fogyasztják. Úgy gondolják, hogy számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, többek között a benne található mikroelemeknek, például foszfornak, B-vitaminoknak, szelénnek, valamint az egészségvédő poliszacharidjainak köszönhetően. A shiitake egyik különösen erős poliszacharidja a lentinan (egy béta-glükán), amelyről kimutatták, hogy daganatellenes és immunszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik.
Míg a korábban tárgyalt gombafajok rendkívül hatékonyak az immunitás és a máj védelmében, az az oroszlánsörény-gomba (Hericium erinaceus) erősíti és védi az idegrendszert, javítja az agyműködést és védi a gyomor-bélrendszer egészségét. A kutatások kimutatták, hogy az oroszlánsörény-gomba erősen csökkentette a fekélyek méretét és gátolta azok kialakulását. A bizonyítékok arra utalnak, hogy fogyasztása memóriajavító hatásokkal járhat azáltal, hogy elősegíti az agyi neuronok növekedését és differenciálódását. Ígéretes öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
A maitakeként is ismert bokrosgombában (Grifola frondosa) rejlő béta-glükán segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, javítja az artériák működését és a szív- és érrendszeri egészséget, csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Poliszacharidjai mérsékelhetik az LDL („rossz”) koleszterinszintet anélkül, hogy befolyásolnák a triglicerid vagy a HDL („jó”) koleszterin szintjét.
A chaga gomba (Inonotus obliquus) kapcsán a kutatások úgy találták, hogy a legmagasabb oxigéngyök-elnyelő képességgel rendelkezik a bolygó bármely természetes tápláléka közül. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a reaktív oxigénfajtáktól, vagyis a szabad gyököktől, amelyek oxidatív stresszt váltanak ki a szervezetben. Hosszan tartó oxidatív stresszt idéznek elő a gyulladáskeltő élelmiszerek, vagy a különféle környezeti méreganyagoknak való kitettség, amely számos betegségre, többek között rákra és ízületi gyulladásra hajlamosít. A chaga gomba hihetetlen mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetet.
A mandulagomba (Agaricus blazei) különféle bioaktív vegyületeket termel, amelyek számos betegség kezelésére alkalmasak. Használják a rák, a cukorbetegség, a hiperlipidémia, az érelmeszesedés és a krónikus hepatitis megelőzésére. Jótékony tulajdonságai közé tartozik a daganatnövekedés csökkentése, az antimikrobiális és antivirális aktivitás, az immunstimuláló és antiallergén hatás.
Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320875/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12530080/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2412714/
https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/33/4/33_4_1367/_article
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18406549/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22696372/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624854/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16354395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12470439/
https://eurekamag.com/research/049/463/049463620.php
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24302966/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
Figyelem!
Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Betegség esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz. A táplálékkiegészitők nem helyettesítik a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantáltak.