Gyógygomba segítségével jobban működik a bélflóra

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Bélflóra és gyógygomba

Egyre nő a gyulladásos bélbetegségekben, köztük az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők száma, a bél nyálkahártya krónikus gyulladását pedig sokszor a baktériumflóra megváltozása okozza. Önmagában is súlyos állapot, ami ráadásul számos betegség előzménye lehet, mind immunrendszeri (például intolerancia és allergia), mind metabolikus, neurológiai és onkológiai betegségeké. Ugyanakkor a bélflóra egyensúlyának fenntartásával és/vagy visszaszerzésével a bélnyálkahártya megóvható, amiben a gyógygombák kitüntetett szerepet kaphatnak.

Bélflóra és gyógygomba
A bélflóra egészségét a gyógygomba is helyreállíthatja.

Egyre nő a gyulladásos bélbetegségekben, köztük az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők száma, a bél nyálkahártya krónikus gyulladását pedig sokszor a baktériumflóra megváltozása okozza. Önmagában is súlyos állapot, ami ráadásul számos betegség előzménye lehet, mind immunrendszeri (például intolerancia és allergia), mind metabolikus, neurológiai és onkológiai betegségeké. Ugyanakkor a bélflóra egyensúlyának fenntartásával és/vagy visszaszerzésével a bélnyálkahártya megóvható, amiben a gyógygombák kitüntetett szerepet kaphatnak.

A gyógygombák poliszacharidjai, többek között a béta-glükánok rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, beleértve az antioxidáns hatásokat, az immunmodulációt, a hipoglikémiás hatást vagy a vírusok semlegesítését. Tanulmányok kimutatták, hogy fontos energiaforrást jelentenek a bélflóra számára, elősegítik a jótékony baktériumok növekedését. Valójában a gyógygombák poliszacharidjai pozitív hatással vannak az emberi egészségre éppen azért, mert modulálják a bélmikrobiom összetételét. És ez azért különösen lényeges, mert a bélflóra akkor működik megfelelően, ha többségében jótékony, azaz probiotikus bakétiumok alkotják – ebben segítenek tehát a gyógygombák.

Míg az emberi szervezet csak néhány enzimet szinteziál, amelyek képesek lebontani a gombák poliszacharidjait, eddig 177 baktériumgenomot azonosítottak, amelyek több mint 10 000, a poliszacharidokat feldolgozó enzimet állítanak elő. Az így keletkező cukrok a következő jótékony hatásokkal rendelkeznek:

  • serkentik a jótékony baktériumok növekedését;
  • elnyomják a káros baktériumok növekedését;
  • segítenek megőrizni a bélflóra egyensúlyát, támogatják a különböző jótékony fajok elszaporodását, gazdagítják a bélflóra összetételét;
  • fokozzák a rövid láncú zsírsavak termelődését, amelyek csökkentik a bél pH-ját és kedvezőbb környezetet teremtenek a jótékony baktériumok növekedéséhez azáltal, hogy akadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását;
  • csökkentik a gyulladást elősegítő anyagok szintézisét;
  • fokozzák a bél számára előnyös fehérjék termelődését;
  • javítják a bél általános állapotát, de valójában az egész szervezetét, többek között anti-diszlipidémiás, vérnyomáscsökkentő, elhízásgátló, immunerősítő és daganatellenes hatásaiknak köszönhetően.

Ezenkívül érdekes megjegyezni, hogy az ember által fogyasztott élelmi rost sokféleségének gazdagítása előnyösen befolyásolja a bélflóra állapotát és az anyagcserét. Mindez azt sugallja, hogy nemcsak a rosttartalom, hanem a rostok sokfélesége is pozitívan hat a bélrendszer egészségére.
Érdemes tehát minél többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ahogyan a több fajtát tartalmazó gyógygomba-kiegészítők szedése is sokat segíthet. Egyes tanulmányok szerint a különféle gombák poliszacharidjai közvetlenül hatnak az immunsejtekre, és amint már említettük, daganatellenes hatásokkal bírnak.

A gyógygomba hasznossága diszbiózisban és bélfertőzésekben

A bélben található kórokozó baktériumok valójában általában alacsony koncentrációban vannak jelen, de diszbiózis és immunrendszerünk gyengülése esetén számuk növekszik. Ennek eredménye egyes fertőzéseket és súlyos betegségek kialakulása.
Az étrend kiegészítése gyógygombával különösen hasznos, mivel növeli a jótékony bélbaktériumok mennyiségét és változatosságát, ami támogatja az A típusú immunoglobulinok (IgA) és a rövidláncú zsírsavak termelését (utóbbi megkönnyíti az IgA előállítását és a jótékony baktériumok szaporodását, miközben akadályozza a kórokozó baktériumok életfunkcióit.
Ezért annyira hatékonyak a gyógygomba poliszacharidok a bél egészségének megőrzésében és visszaállításában, valamint különféle betegségek, köztük a diszbiozis, fertőző bélbetegségek, gyulladásos bélbetegségek (IBD), a 2. típusú diabetes mellitus, az elhízás és rák megelőzésében, illetve gyógyításában, de legalább a tűnetek enyhítésében.

A gyógygomba hasznossága gyulladásos bélbetegségben

A gyulladásos bélbetegséget (IBD), amely magában foglalja a fekélyes vastagbélgyulladást és a Crohn-betegséget, a gyomor-bélrendszer tartós gyulladása jellemzi. Hasmenéssel, puffadással, hasi fájdalommal jár, gyakori a véres széklet és a fogyás.
Ezen gyulladásos bélbetegségek gyógyszeres kezelése elsősorban a gyulladásra koncentrál, hogy megakadályozzák a betegség előrehaladását. A gyógyszerek hosszan tartó használata azonban immunszuppresszióhoz vezethet, és számos mellékhatás, például elektrolitikus egyensúlyhiány, peptikus fekély, szürkehályog és osteoporosis léphet fel.
Kutatások bizonyítják, hogy a gyógygomba poliszacharidok ehelyett javíthatják a bél egészségét anélkül, hogy káros reakciókat okoznának. Sőt, számos pozitív hatást gyakorolnak a bélben:

  • javítják a bél áteresztőképességét,
  • fokozzák a rövidláncú zsírsavak termelését,
  • blokkolják a kórokozó baktériumok növekedését,
  • csökkentik a bélgyulladást.

A gyógygomba hasznossága metabolikus betegségekben

Anyagcsere-betegségek, mint például elhízás, diszlipidémia és cukorbetegség olyan állapotok sorozatát foglalják magukban, amelyek befolyásolják az emberi test anyagcseréjét és megváltoztatják a bél baktériumpopulációját. Méghozzá negatív irányba, emiatt diszbiózis alakul ki, vagyis lecsökken a probiotikus jó baktériumok aránya a káros baktériumokhoz képest. A bélökoszisztéma egyensúlyhiánya mindig csökkenti a fontos fehérjék szintézisét a bélben, ennek következtében károsodik a bél integritása, és könnyebben átjutnak káros anyagok a bélből a véráramba.  Emiatt krónikus alacsony fokú gyulladás jön létre az egész testben, de inzulinrezisztencia is kialakulhat.
A béldiszbiózis szintén veszélyezteti a K- és egyes B-vitaminok bioszintézisét, bizonyos neurotranszmitterek, rövidláncú zsírsavak és más bioaktív komponensek termelődését, amelyeket általában a probiotikumok hoznak létre. Ezért a bélflóra egyensúlyának felbomlása jelentősen hozzájárul az anyagcserével kapcsolatos súlyos betegségek kialakulásához és expressziójához. Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy különösen a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi) poliszacharidjai tehetnek jó szolgálatot az anyagcsere-rendellenességek esetén, mivel csökkentik a diszbiózist, a hasi zsír felhalmozódását és a gyulladást.

Valójában a pecsétviaszgomba fogyasztása a következő előnyökkel járhat:

  • csökkenti a plazma glükóz- és inzulinszintjét, és egyensúlyba hozza az inzulinszintézist;
  • védi a hasnyálmirigy-szigetek sejtjeit;
  • serkenti a májglikogén szintézisét és tárolását;
  • javítja az antioxidáns enzimek aktivitását;
  • fokozza az inzulinérzékenységet;
  • egyensúlyba hozza a bélflórát.

A gyógygomba hasznossága az onkológiai betegségek esetén

A bélflóra egyensúlyának felbomlása a rákos esetek több mint 20 százalékáért felelős. Tudjuk, hogy ha a bél mikrobiota egészséges, akkor olyan vegyületeket választ ki, amelyek megakadályozzák a daganat növekedését. Ha ehelyett diszbiózis alakul ki, tehát elszaporodnak a bélflórában a káros baktériumok, ezek nagyobb mennyiségben választanak ki gyulladást és rákot okozó méreganyagokat. Ilyen káros baktérium például:

  • Helicobacter Pylori,
  • Fusobacterium nuclearatum,
  • Bacteroides fragilis.

Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a tüdőrákos betegek béldiszbiózisban szenvednek, bélflórájukban megnő a patogén baktériumok és csökken néhány probiotikus baktérium mennyisége.
Kutatások bizonyítják, hogy a gyógygomba poliszacharidjai képesek lehetnek a rák megelőzésére és gyógyítására, mivel olyan jótékony bélbaktériumok elterjedését támgatják, amelyek visszaszorítják a kórokozó baktériumokat, és ezáltal a felszabaduló toxinok mennyiségét, és következésképpen csökkentik a bélgyulladást és a rák kockázatát.
A gyógygomba poliszacharidok szintén javítják az immunrendszer aktivitását, és ez a rákos sejtek gátlásához vezethet.
A pecsétviaszgomba hatékonynak bizonyultak a vastagbélrák tüneteinek enyhítésében, valamint a rák megelőzésében és kezelésében a bélflóra és ezáltal az immunválaszok dinamikus modulálásával.

Összegzés

A gyógygombák poliszacharidjai, többek között a béta-glükánok rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, beleértve az antioxidáns hatásokat, az immunmodulációt, a hipoglikémiás hatást vagy a vírusok semlegesítését. Tanulmányok kimutatták, hogy fontos energiaforrást jelentenek a bélflóra számára, elősegítik a jótékony baktériumok növekedését. Valójában a gyógygombák poliszacharidjai pozitív hatással vannak az emberi egészségre éppen azért, mert modulálják a bélmikrobiom összetételét. És ez azért különösen lényeges, mert a bélflóra akkor működik megfelelően, ha többségében jótékony, azaz probiotikus bakétiumok alkotják – ebben segítenek tehát a gyógygombák.

Poliszacharidok, bélflóra, betegségek, gyógygomba

Míg az emberi szervezet csak néhány enzimet szinteziál, amelyek képesek lebontani a gombák poliszacharidjait, eddig 177 baktériumgenomot azonosítottak, amelyek több mint 10 000, a poliszacharidokat feldolgozó enzimet állítanak elő. Az így keletkező cukrok a következő jótékony hatásokkal rendelkeznek:

  • serkentik a jótékony baktériumok növekedését;
  • elnyomják a káros baktériumok növekedését;
  • segítenek megőrizni a bélflóra egyensúlyát, támogatják a különböző jótékony fajok elszaporodását, gazdagítják a bélflóra összetételét;
  • fokozzák a rövid láncú zsírsavak termelődését, amelyek csökkentik a bél pH-ját és kedvezőbb környezetet teremtenek a jótékony baktériumok növekedéséhez azáltal, hogy akadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását;
  • csökkentik a gyulladást elősegítő anyagok szintézisét;
  • fokozzák a bél számára előnyös fehérjék termelődését;
  • javítják a bél általános állapotát, de valójában az egész szervezetét, többek között anti-diszlipidémiás, vérnyomáscsökkentő, elhízásgátló, immunerősítő és daganatellenes hatásaiknak köszönhetően.

Ezenkívül érdekes megjegyezni, hogy az ember által fogyasztott élelmi rost sokféleségének gazdagítása előnyösen befolyásolja a bélflóra állapotát és az anyagcserét. Mindez azt sugallja, hogy nemcsak a rosttartalom, hanem a rostok sokfélesége is pozitívan hat a bélrendszer egészségére.
Érdemes tehát minél többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ahogyan a több fajtát tartalmazó gyógygomba-kiegészítők szedése is sokat segíthet. Egyes tanulmányok szerint a különféle gombák poliszacharidjai közvetlenül hatnak az immunsejtekre, és amint már említettük, daganatellenes hatásokkal bírnak.

A gyógygomba hasznossága diszbiózisban és bélfertőzésekben

A bélben található kórokozó baktériumok valójában általában alacsony koncentrációban vannak jelen, de diszbiózis és immunrendszerünk gyengülése esetén számuk növekszik. Ennek eredménye egyes fertőzéseket és súlyos betegségek kialakulása.
Az étrend kiegészítése gyógygombával különösen hasznos, mivel növeli a jótékony bélbaktériumok mennyiségét és változatosságát, ami támogatja az A típusú immunoglobulinok (IgA) és a rövidláncú zsírsavak termelését (utóbbi megkönnyíti az IgA előállítását és a jótékony baktériumok szaporodását, miközben akadályozza a kórokozó baktériumok életfunkcióit.
Ezért annyira hatékonyak a gyógygomba poliszacharidok a bél egészségének megőrzésében és visszaállításában, valamint különféle betegségek, köztük a diszbiozis, fertőző bélbetegségek, gyulladásos bélbetegségek (IBD), a 2. típusú diabetes mellitus, az elhízás és rák megelőzésében, illetve gyógyításában, de legalább a tűnetek enyhítésében.

A gyógygomba hasznossága gyulladásos bélbetegségben

A gyulladásos bélbetegséget (IBD), amely magában foglalja a fekélyes vastagbélgyulladást és a Crohn-betegséget, a gyomor-bélrendszer tartós gyulladása jellemzi. Hasmenéssel, puffadással, hasi fájdalommal jár, gyakori a véres széklet és a fogyás.
Ezen gyulladásos bélbetegségek gyógyszeres kezelése elsősorban a gyulladásra koncentrál, hogy megakadályozzák a betegség előrehaladását. A gyógyszerek hosszan tartó használata azonban immunszuppresszióhoz vezethet, és számos mellékhatás, például elektrolitikus egyensúlyhiány, peptikus fekély, szürkehályog és osteoporosis léphet fel.
Kutatások bizonyítják, hogy a gyógygomba poliszacharidok ehelyett javíthatják a bél egészségét anélkül, hogy káros reakciókat okoznának. Sőt, számos pozitív hatást gyakorolnak a bélben:

  • javítják a bél áteresztőképességét,
  • fokozzák a rövidláncú zsírsavak termelését,
  • blokkolják a kórokozó baktériumok növekedését,
  • csökkentik a bélgyulladást.

A gyógygomba hasznossága anyagcsere betegségek esetén

Anyagcsere-betegségek, mint például elhízás, diszlipidémia és cukorbetegség olyan állapotok sorozatát foglalják magukban, amelyek befolyásolják az emberi test anyagcseréjét és megváltoztatják a bél baktériumpopulációját. Méghozzá negatív irányba, emiatt diszbiózis alakul ki, vagyis lecsökken a probiotikus jó baktériumok aránya a káros baktériumokhoz képest. A bélökoszisztéma egyensúlyhiánya mindig csökkenti a fontos fehérjék szintézisét a bélben, ennek következtében károsodik a bél integritása, és könnyebben átjutnak káros anyagok a bélből a véráramba.  Emiatt krónikus alacsony fokú gyulladás jön létre az egész testben, de inzulinrezisztencia is kialakulhat.
A béldiszbiózis szintén veszélyezteti a K- és egyes B-vitaminok bioszintézisét, bizonyos neurotranszmitterek, rövidláncú zsírsavak és más bioaktív komponensek termelődését, amelyeket általában a probiotikumok hoznak létre. Ezért a bélflóra egyensúlyának felbomlása jelentősen hozzájárul az anyagcserével kapcsolatos súlyos betegségek kialakulásához és expressziójához.
Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy különösen a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi) poliszacharidjai tehetnek jó szolgálatot az anyagcsere-rendellenességek esetén, mivel csökkentik a diszbiózist, a hasi zsír felhalmozódását és a gyulladást.

Valójában a pecsétviaszgomba fogyasztása a következő előnyökkel járhat:

  • csökkenti a plazma glükóz- és inzulinszintjét, és egyensúlyba hozza az inzulinszintézist;
  • védi a hasnyálmirigy-szigetek sejtjeit;
  • serkenti a májglikogén szintézisét és tárolását;
  • javítja az antioxidáns enzimek aktivitását;
  • fokozza az inzulinérzékenységet;
  • egyensúlyba hozza a bélflórát.

A gyógygomba hasznossága az onkológiai betegségek kezelésekor

A bélflóra egyensúlyának felbomlása a rákos esetek több mint 20 százalékáért felelős. Tudjuk, hogy ha a bél mikrobiota egészséges, akkor olyan vegyületeket választ ki, amelyek megakadályozzák a daganat növekedését. Ha ehelyett diszbiózis alakul ki, tehát elszaporodnak a bélflórában a káros baktériumok, ezek nagyobb mennyiségben választanak ki gyulladást és rákot okozó méreganyagokat. Ilyen káros baktérium például:

  • Helicobacter Pylori,
  • Fusobacterium nuclearatum,
  • Bacteroides fragilis.

Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a tüdőrákos betegek béldiszbiózisban szenvednek, bélflórájukban megnő a patogén baktériumok és csökken néhány probiotikus baktérium mennyisége.
Kutatások bizonyítják, hogy a gyógygomba poliszacharidjai képesek lehetnek a rák megelőzésére és gyógyítására, mivel olyan jótékony bélbaktériumok elterjedését támgatják, amelyek visszaszorítják a kórokozó baktériumokat, és ezáltal a felszabaduló toxinok mennyiségét, és következésképpen csökkentik a bélgyulladást és a rák kockázatát.
A gyógygomba poliszacharidok szintén javítják az immunrendszer aktivitását, és ez a rákos sejtek gátlásához vezethet.
A pecsétviaszgomba hatékonynak bizonyultak a vastagbélrák tüneteinek enyhítésében, valamint a rák megelőzésében és kezelésében a bélflóra és ezáltal az immunválaszok dinamikus modulálásával.

Összegzés

A gyógygombák és poliszacharidjaik szerepe és nyilvánvaló előnyei évezredek óta ismertek, és közelmúltban számtalan tudományos megerősítést kaptak. Noha nincs kétség az előnyeikkel kapcsolatban, még mindig nagyon messze vagyunk a klinikai validálástól, vagy a gyógyászati célokra történő felhasználásuktól nem kiegészítőként.

Forrás:
https://www.robertogava.it/aiuto-terapeutico-flora-batterica-funghi-medicinal

Bár a dr. Fachet termékek tartalmazzák a cikkben szereplő gyógygombákat, a fentiekben olvasható állítások nem vonatkoztathatók közvetlenül a honlapon árusított termékeinkre. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet és életmódot, valamint nem válthatják ki a gyógyszeres kezelést.