Melyek a shiitake gomba végeláthatatlan egészségügyi előnyei?

Az eredeti dr. Fachet gyógygomba egyenesen a feltalálótól

Mire jó a shiitake gomba?

A belőle készült ételt a legtöbb ázsiai szakácskönyvben szerepel, ám shiitake gomba az ott élők körében nem csak az íze miatt olyan népszerű. Túl azon, hogy finom, számos egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, fokozza az életerőt, és különösen jót tesznek a szívnek. Nem véletlenül alkalmazzák oly régóta a hagyományos kínai orvoslásban. Japánban bejegyzett gyógyszerré nyilvánították.

A sárgás- vagy sötétbarna shiitake gomba (Lentinula edodes) Japán, Korea és Kína hegyvidékein honos, ahol kidőlt farönkökön nő. A kínai emberek körülbelül 1000-1200 évvel ezelőtt kezdték el először termeszteni, és akkoriban dongo vagy shanku néven volt ismert. A termesztési módszerek később Japánban is elterjedtek, és gomba ott nyerte el a végső, ma használatos nevét is.

Teljes értékű szuperélelmiszer a shiitake gomba

A földes ízű, húsos és szivacsos textúrájuk shiitake a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok jó forrása, ezért az egyik legegészségesebb szuperélelmiszer Az alábbiak találhatók benne:

  • D-vitamin,
  • réz,
  • szelén,
  • tiamin, 
  • riboflavin,
  • niacin,
  • B-6 vitamin,
  • folsav,
  • kálium,
  • mangán,
  • magnézium,
  • vas,
  • foszfor
  • aminosavak.

Fél csésze nyers shiitake gombában

  • 34 kalória,
  • 2,5 gramm fehérje,
  • 0,5 gramm zsír,
  • 7 gramm szénhidrát,
  • 3 gramm rost,
  • 2 gramm cukor,
  • 9 milligramm nátrium rejlik.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

Az alacsony kalóriatartalmú shiitake számos vitamint, ásványi anyagot, fitonutrienseket és egyéb, az egészséget javító vegyületeket kínál. Poliszacharidjai védenek a sejtkárosodástól, támogatják az immunrendszert és fokozzák a fehérvérsejt-termelést a mikrobák elleni küzdelem érdekében. Gazdag béta-glükánokban, a vízen oldható rostok egy fajtájában, amelyek csökkentik a gyulladást és megakadályozzák, hogy a koleszterint a belek felszívják. Poliszacharidokkal, terpenoidokkal, szterolokkal és lipidekkel is büszkélkedhet, ezek közül néhánynak immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatást tulajdonítanak. [1.] Fitonutriensei meggátolják az erekben a lepedék felhalmozódását, így gondoskodnak az egészséges vérnyomás és keringés fenntartásáról. A bioaktív vegyületek mennyisége attól függ, hogy a gombát hogyan és hol termesztik, tárolják és készítik elő.

Rákellenes hatású lehet

A Cancer Research UK és a University of Strathclyde  nyilvánosságra hozott jelentésében az olvasható, hogy a gombából készült  extraktum csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullás is. Ugyan még folynak a kutatások, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását. Főként a vastagbél-, gyomor- és hasnyálmirigyrák kezelése, illetve gyógyítása során alkalmazható.A benne rejlő lentinánról (a béta-glükánok egy altípusa) kimutatták, hogy gátolja a leukémiás sejtek növekedését és terjedését.[2.]

Kínában és Japánban a lentinánt injekciós formában a kemoterápia és más főbb rákkezelések mellett gyomorrákos betegek immunfunkciójának és életminőségének javítására alkalmazzák.[3.] A bizonyítékok azonban nem elegendőek annak megállapítására, hogy a shiitake gomba fogyasztása hatással van-e a rákra.

Védi a csontokat

A gomba a D-vitamin egyetlen természetes növényi forrása. A szervezetnek D -vitaminra van szüksége az erős csontozat felépítéséhez, de nagyon kevés élelmiszer rejti magában ezt a fontos tápanyagot. A gombák D-vitamin szintje a termesztés módjától függően változik. Ha UV-fénynek vannak kitéve, magasabb a D-vitamin-tartalmuk. Egy vizsgálatban az alacsony kalcium- és D-vitamin-tartalmú diétával táplált egereken a csontritkulás tünetei jelentkeztek. Azok az egerek, akik UV-sugárzásnak kitett shiitakét kaptak, nagyobb csontsűrűséggel rendelkeztek. [4]

Meggátolja az elhízást

Bizonyos összetevői, például az eritadenin és a béta-glükán lipidszint-csökkentő (zsírcsökkentő) tulajdonsággal bírnak. Egyes tanulmányok beszámoltak arról, hogy a béta-glükán növelheti a jóllakottságot, csökkentheti a táplálékfelvétel, késleltetheti a táplálék felszívódását, így járulva hozzá a normál testsúly megtartásához.

Feltölt energiával

A shiitake gomba kiváló B-vitamin-forrás. A B-vitamin ösztönzi a mellékvese működését, és az élelmiszerekből származó tápanyagokat hasznosítható energiává alakítja. Bebizonyosodott, hogy szerepet vállal a hormonok természetes egyensúlyának fenntartásában, és megszünteti az agyi ködöt. A kognitív teljesítményt szintén javítja.

Leküzdi a fertőzéseket

Az antibiotikum-rezisztencia növekedésével egyes tudósok úgy gondolják, fontos feltárni a shiitake antimikrobiális potenciálját. A kutatások szerint a shiitake felhasználásával készült kivonatnak gombaellenes hatása van. Segíthet a fertőzések leküzdésében, mivel csapást mér a vírusok, baktériumok nagy részére. A shiitake fokozza a hepatitisz B-t okozó vírusok elleni antitestek képződését, küzd a Candida albicans gomba által előidézett gyulladások és fertőzések ellen. Megakadályozza a fogakon a plakkok képződését okozó streptococcus baktériumtörzsek elszaporodását, ezáltal mérsékli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A belőle izolált AHCC (Active Hexose Correlated Compound) képes megsemmisíteni a human papilloma vírust (HPV), amely méhnyakrák vezető oka. Azt is felfedezték, hogy az AHCC csökkentette a petefészektumor növekedési ütemét.[5.]

Egyéb jótékony hatásai

A shiitake gomba szelént tartalmaz, amely küzd a gyulladásos citokinekkel, gondoskodik a bőr regenerálódásáról, és csökkenti a pattanásokat. Cukorbetegeknek kimondottan javasolt. Fokozza inzulintermelést, az étkezés utáni vércukorszint egyenletesen tartásáról szintén gondoskodik. Prebiotikus tulajdonságú, vagyis elősegíti a bélflórában található probiotikus baktériumok a szaporodását. Rendszeres fogyasztása számos betegség ellen védelmet nyújthat vagy alkalmas lehet azok gyógyítására. Miután többféle öregedésgátló anyaggal rendelkezik, a shiitakét a hosszú élet zálogaként tartják számon. Akár a friss, akár a szárított változatáról van szó, mindkettő egyaránt egészséges. Mivel hazánkban nehéz frissen hozzájutni, ajánlott étrend-kiegészítő formájában alkalmazni.

Shiitake gombát a dr. Fachet Vital Defense Basic készítmény is tartalmaz méghozzá az ideális mennyiségben. Az alapanyag a Fachet professzor által meghatározott termőterületről származik, ami garanciát jelent a legjobb minőségre és a leggazdagabb hatóanyag-tartalomra.

Források:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms

https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/mushrooms-in-cancer-treatment#shiitake

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016300815

1. https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=47339

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19093162/

5. https://www.tmc.edu/news/2014/12/unexpected-threat-hpv/

Figyelem!
Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Betegség esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz. A táplálékkiegészitők nem helyettesítik a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantáltak.

One Response

  1. […] ne hallott volna a shiitake gombáról, aminek napjainkban valóságos kultusza alakult ki. Nem véletlenül, hiszen ez az […]

Comments are closed.